Skip to main content

biojd.jpeg

 Στον παγκόσμιο χάρτη των υπερπολυτελών επώνυμων κατοικιών (branded residences) αρχίζει να μπαίνει η ελληνική αγορά, αποτελώντας ταυτόχρονο πόλο έλξης για διεθνή πολυτελή brands, που βλέπουν να ανοίγονται σημαντικές προοπτικές της χώρας μας στον τομέα αυτόν.

Αυτή την περίοδο, περισσότερα από 1.000 high end οικιστικά ακίνητα (βίλες, κατοικίες, διαμερίσματα) σε διάφορες περιοχές, από την Πύλο, τη Γλυφάδα, το Ελληνικό και την Ελούντα μέχρι την Τζια, τη Μεγαλόνησο στον Νότιο Ευβοϊκό, την Αιτωλοακαρνανία και το κέντρο της Αθήνας, είτε έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται είτε η ανάπτυξή τους έχει δρομολογηθεί με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα επόμενα 3-6 χρόνια.

Μεγάλες προοπτικές

Οι τιμές πώλησης ξεκινούν από 500-800 χιλ. ευρώ για τα διαμερίσματα και μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 12-14 εκατ. ευρώ για τις μοναδικές βίλες των 7 υπνοδωματίων (1.000 τ.μ.) μπροστά στη θάλασσα.

Η ζήτηση φαίνεται να ξεπερνά κάθε προσδοκία παρότι η προσφορά του συγκεκριμένου «προϊόντος» μετράει ελάχιστα χρόνια στην ελληνική αγορά, ωστόσο φαίνεται να έχει μεγάλες προοπτικές. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κυρία Alexandra Yao, αντιπρόεδρος, επικεφαλής του τμήματος των επώνυμων κατοικιών της InterContinental Hotels Group, η branded οικιστική αγορά στην Ευρώπη θα αναπτυχθεί περαιτέρω εστιασμένη πιθανότατα σε θέρετρα και τοποθεσίες αναψυχής σε Πορτογαλία, Τουρκία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα.

vlkjiofp.jpeg

Στην Costa Navarino

Η ΤΕΜΕΣ, συνεχίζει την αναπτυξιακή πορεία των Costa Navarino Residences, με το αγοραστικό κοινό να μοιράζεται 50%-50% μεταξύ Ελλήνων και ξένων.

Στην Costa Navarino υπάρχουν 4 διαφορετικές περιοχές: Sea Dunes, Olive Grove, Rolling Greens, Valley Greens με πάνω από 100 κατοικίες που έχουν πουληθεί κατά 90%.

Όσον αφορά τις κατοικίες είναι διαθέσιμοι 3 τύποι: Off-plan (από τα σχέδια), turn key (με το κλειδί στο χέρι) και branded διαμερίσματα. Το εύρος τιμών (σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα) κυμαίνεται από 3,75 εκατ. ευρώ για τις «custom» κατοικίες, από 1,4 εκατ. ευρώ για τις «turn key» κατοικίες και από 770 χιλ. για τα branded διαμερίσματα.

Οι βίλες στη γειτονιά Rolling Greens πουλήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο. Σε συνέχεια της αυξανόμενης ζήτησης, επισπεύσθηκε το λανσάρισμα της νέας γειτονιάς Valley Greens με turn-key villas, μέσα στο καλοκαίρι, με πολύ θετική ανταπόκριση. Επιπλέον η ΤΕΜΕΣ έχει υπογράψει συμφωνία με τη Lamda Development για την ανάπτυξη ξενοδοχειακών συγκροτημάτων με κατοικίες στο Ελληνικό.

Τον Μάιο 2023 υπογράφηκε η συμφωνία με το Mandarin Oriental Hotel Group για τη διαχείριση ενός νέου ξενοδοχείου και των πολυτελών κατοικιών/διαμερισμάτων, με ορίζοντα έναρξης λειτουργίας το καλοκαίρι του 2027. Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο σχεδιασμό, η επένδυση περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων με 123 δωμάτια και σουίτες, καθώς και 17 επώνυμες κατοικίες.

vjr9iu.jpeg

Το πρώην Hilton

Ταυτόχρονα, το πρώην Hilton Αθηνών, που θα επαναλειτουργήσει υπό το brand Conrad, εκτός από τα 280 δωμάτια και σουίτες θα διαθέτει και 55 κατοικίες διαφόρων μεγεθών, οι οποίες ήδη έχουν πουληθεί. Πρόκειται για 37 κατοικίες που αναπτύσσονται υπό το brand της Waldorf Astoria Residences και σύμφωνα με πληροφορίες πουλήθηκαν περίπου 24.000 ευρώ ανά τ.μ. και για άλλες 18 κατοικίες, υπό το brand της Conrad Residences, που πουλήθηκαν έναντι 21.000 ευρώ ανά τ.μ.

Στην Ελούντα

Παράλληλα ξεκινούν αυτή την περίοδο οι εργασίες των πρώτων υποδομών για το Elounda Hills της Mirum Hellas. Η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη του ρωσοϊσραηλινού μεγιστάνα Βιτάλι Μπορίσοφ υπολογίζεται ότι θα κοστίσει άνω των 500 εκατ. ευρώ. Το project περιλαμβάνει στο σύνολό του 4 ξενοδοχεία, μαρίνα των 64 θέσεων αλλά και συνολικά 275 κατοικίες προς πώληση ή μίσθωση. Στο Elounda Hills θα κάνει ντεμπούτο στην Ελλάδα η αλυσίδα 1 Hotels, που εντάσσεται στο χαρτοφυλάκιο της SH Hotels & Resorts. Οι 178 branded κατοικίες θα αναπτυχθούν υπό την ομπρέλα του εν λόγω brand, εξ ου και η εμπορική ονομασία θα είναι «1 Hotels & Homes Elounda Hills». Με βάση αγγελίες σε διεθνή εξειδικευμένα sites, οι τιμές πώλησης των κατοικιών ξεκινούν από 500 χιλ. ευρώ και φθάνουν τα 12 εκατ. ευρώ.

oijoe.jpeg

Εύβοια και Πόρτο Χέλι

Η Six Senses (Inter-Continental Hotels Group) υπέγραψε με την Grivalia Hospitality σύμβαση για το εμβληματικό έργο πολυτελούς φιλοξενίας στη Μεγαλόνησο των Πεταλιών, όπου προβλέπεται η κατασκευή 75 υπερπολυτελών βιλών και 20 branded κατοικιών προς πώληση.

Επίσης η Six Senses, το 2026 αναμένεται να λειτουργήσει στο Πόρτο Χέλι το ξενοδοχείο Six Senses Porto Heli, με 60 δωμάτια και σουίτες, ενώ θα κατασκευασθούν 10 branded villas 5 έως 8 υπνοδωματίων, προς πώληση.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας, θα δημιουργηθεί σύνθετο τουριστικό συγκρότημα που θα περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο άνω των 100 δωματίων και 15 πολυτελείς κατοικίες.

er4t.jpeg

Γλυφάδα, Τζια, Βόνιτσα

Τον Απρίλιο του 2024 θα ανοίξει τις πόρτες του το One&Only Kea Island στην Τζια. Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο θα διαθέτει 75 βίλες και έναν περιορισμένο αριθμό, έως 40, επώνυμων κατοικιών «One & Only Private Homes», διαθέσιμες προς πώληση.

Νωρίτερα, τον προσεχή Οκτώβριο πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το πολυτελές θέρετρο One&Only Aesthesis στη Γλυφάδα, στα πρώην Αστέρια. Το θέρετρο που αναπτύσσει η Grivalia Hospitality, θα περιλαμβάνει 95 bungalows, ενώ θα υπάρχουν επίσης 18 κατοικίες, 2 βίλες και 14 One & Only Private Homes.

Τον Απρίλιο του 2026 αναμένεται να ανοίξει το Varko Bay, το νέο ultra luxury resort στη Βόνιτσα. Το business plan προβλέπει την κατασκευή ενός ξενοδοχείου 116 δωματίων και την ανάπτυξη 45 branded κατοικιών προς πώληση.

Στην πλειονότητά τους οι επώνυμες κατοικίες αναπτύσσονται στην περίμετρο σύνθετων τουριστικών συγκροτημάτων νέας γενιάς, με έμφαση στην αειφορία, στην ιδιωτικότητα, στην ασφάλεια και στη δυνατότητα επενδυτικής αξιοποίησης όσο διάστημα δεν γίνεται χρήση. Ενώ την ίδια στιγμή μέσω των πωλήσεων δημιουργούνται σημαντικές χρηματοροές για τους developers που με αυτόν τον τρόπο χρηματοδοτούν ουσιαστικά μεγάλο μέρος της συνολικής επένδυσής τους.

ΠΗΓΗ: Eντυπη Έκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ