Skip to main content

Εικοσιτετράωρη απεργία προκήρυξε για τις 28 Φεβρουαρίου η ΑΔΕΔΥ που καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος με κεντρικό σύνθημα: «Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους – αυξήσεις μισθών, για να ζούμε με αξιοπρέπεια». Οι κινητοποιήσεις μόνο τυχαία δεν αποφασίσθηκαν στο τέλος του μήνα καθώς είναι η ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

ΜΜΜ, ταξί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Σωματεία εργαζομένων δηλώνουν συμμετοχή στην απεργία με τις συγκοινωνίες να παραλύουν καθώς τα μέσα μαζικής μεταφοράς -πλην λεωφορείων- τραβούν χειρόφρενο.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ θα συμμετέχουν στην απεργία «ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών» προκηρύσσοντας 24ωρη απεργία.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία συμμετέχοντας στην απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ. Με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ «στα αστικά λεωφορεία, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας».

Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ή αργότερα (έξοδος οχημάτων από τα αμαξοστάσια στις 8:30 π.μ.), ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00.

Σε 48ωρη απεργία κατεβαίνουν οι αυτοκινητιστές ταξί αρχής γενομένης από την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου. Το πρωί της Τρίτη θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση με τα ταξί στην οδό Σπύρου Πάτση και θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το υπουργείο Μεταφορών. Λόγω της κινητοποίησης θα τεθούν σε εφαρμογή από την Τροχαία κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Απόφαση για 24ωρη απεργία (28/02) έχουν λάβει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κάτι που σημαίνει ότι θα ακυρωθούν όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις.

Επίσης, 24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί στον σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση σωματείων εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν και τα πλοία που αναχωρούν την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων.

Η απεργιακή κινητοποίηση των σωματείων της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού θα ξεκινήσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου και θα λήξει στις 00:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Τα ναυτεργατικά σωματεία διεκδικούν λύσεις στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα, υπογραφή συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις και μέτρα για την ακρίβεια.

Κλιμάκια της ΠΕΝΕΝ θα βρίσκονται στα τρία λιμάνια της Αττικής από τις 5:30 το πρωί στις 28/2/24 για περιφρούρηση της απεργίας.

Παράλληλα ναυτεργάτες θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά.

Στον αγώνα καθηγητές, τραπεζοϋπάλληλοι και φοιτητές

Συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισε η ΟΛΜΕ. Οι καθηγητές συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία καλώντας στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Απόφαση να συμμετάσχει στην απεργία πήρε και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). «Στις 28 Φλεβάρη απεργούμε για τις ζωές μας!», αναφέρουν στο σύνθημά τους.

«Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί. Ολων των νεκρών θα γίνουμε φωνή! Ολοι στην απεργία Τετάρτη 10.30 Προπύλαια». Με τα λόγια αυτά, στο γιγαντοπανό που άνοιξαν έξω από τη Βουλή, το απόγευμα της Δευτέρας, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι δίνουν ραντεβού μαζί με τους εργαζόμενους, στο απεργιακό συλλαλητήριο της Τετάρτης.

ΠΗΓΗ:in.gr