Skip to main content

Ο χυμός καρότου εξάγεται από ολόκληρα καρότα και είναι εξαιρετικά θρεπτικός. Δεν παρέχει μόνο κάλιο και βιταμίνη C, αλλά είναι επίσης πολύ πλούσια πηγή προβιταμίνης Α.
Ο χυμός καρότου πιστεύεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει την υγεία των ματιών και του δέρματος.
Εδώ είναι 8 εντυπωσιακά οφέλη που έχει ο χυμός καρότου:
1. Ιδιαίτερα θρεπτικός
Ο χυμός καρότου έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υδατάνθρακες, αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά. Ένα φλιτζάνι (240 mL) περιέχει:

Θερμίδες: 96
Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
Λίπος: λιγότερο από 1 γραμμάριο
Υδατάνθρακες: 22 γραμμάρια
Ζάχαρη: 9 γραμμάρια
Ίνες: 2 γραμμάρια
Βιταμίνη Α  (ως προβιταμίνη Α): 255% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για τον άνθρωπο (DV)
Βιταμίνη C : 23% της DV
Βιταμίνη Κ : 31% της DV
Κάλιο : 15% της DV

Ο χυμός καρότου παρέχει επίσης τις καροτενοειδείς χρωστικές λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα σας. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τα ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.
Το κύριο καροτενοειδές στον χυμό καρότου είναι το β-καροτένιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για το πορτοκαλί χρώμα των καρότων. Το σώμα σας το μετατρέπει σε αντιοξειδωτική βιταμίνη Α.
2. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ματιών
Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών. Αρκετές μελέτες συσχετίζουν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών που περιέχουν προβιταμίνη Α με μειωμένο κίνδυνο τύφλωσης και οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία.
Επιπλέον, ο χυμός καρότου είναι μια εξαιρετική πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο άλλων καροτενοειδών που συσσωρεύονται στα μάτια σας και τα προστατεύουν από την καταστροφή του φωτός.
3. Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό
Και οι δύο βιταμίνες Α και C που βρίσκονται στο χυμό καρότου δρουν ως αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τα ανοσοκύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.
Επιπλέον, αυτός ο χυμός είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Β6, παρέχοντας πάνω από το 30% της DV ανά φλιτζάνι (240 mL). Όχι μόνο η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη ανοσοαπόκριση, αλλά και η ανεπάρκειά της συνδέεται με εξασθενημένη ανοσία.
4. Μπορεί να παρέχει αντικαρκινικά αποτελέσματα
Μελέτες σε δοκιμαστικό σωλήνα δείχνουν ότι ορισμένες ενώσεις στον χυμό καρότου μπορεί να προστατεύσουν από τον καρκίνο. Συγκεκριμένα, τα πολυακετυλένια, το β-καροτένιο και η λουτεΐνη από εκχύλισμα καρότου μπορούν να είναι αποτελεσματικά έναντι των κυττάρων λευχαιμίας στον άνθρωπο.
5. Μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Συγκεκριμένα, μελέτες σε αρουραίους με διαβήτη τύπου 2 δείχνουν ότι ο χυμός καρότου μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και βελτιώνει άλλους σχετικούς δείκτες. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει προβιοτικά, τα οποία είναι ευεργετικά βακτήρια που επηρεάζουν τα βακτήρια του εντέρου, τα οποία σχετίζονται με τον διαβήτη.
6. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος
Ένα φλιτζάνι (250 ml) χυμού καρότου παρέχει πάνω από το 20% της DV για βιταμίνη C, ένα υδατοδιαλυτό θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την παραγωγή κολλαγόνου. Αυτή η ένωση είναι η πιο άφθονη ινώδης πρωτεΐνη στο σώμα και παρέχει ελαστικότητα και δύναμη στο δέρμα σας.
Επιπλέον, η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό για να προστατεύσει το δέρμα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.
Το β-καροτένιο στον χυμό καρότου μπορεί επίσης να βοηθήσει το δέρμα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια πλούσια σε καροτενοειδή διατροφή μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία και να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος.
7. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς
Ο χυμός καρότου είναι μια καλή πηγή καλίου, ένα μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από την υψηλή αρτηριακή πίεση και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις στον χυμό καρότου μπορούν επίσης να ωφελήσουν την καρδιά σας.
8. Μπορεί να προστατεύσει το ήπαρ
Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες των καροτενοειδών προστατεύουν από το μη αλκοολούχο λιπαρό ηπατικό νόσημα. Αυτό συμβαίνει όταν το λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ, συνήθως ως αποτέλεσμα κακής διατροφής, υπερβολικού βάρους, ή παχυσαρκίας. Μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε ουλές του ήπατος και διαρκή βλάβη.
ΠΗΓΗ:iatropedia.gr