Σίγουρα τα μακαρόνια και ειδικά αυτά της μαμάς μας, είναι από τα αγαπημένα φαγητά των παιδικών μας χρόνων. Αρα δεν πρέπει να μας φαίνεται περίεργο που και το δικό μας παιδί, δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στο συγκεκριμένο πιάτο, κάτι που πολλές φορές μας βγάζει εκτός εαυτού, όταν αρνείται πεισματικά να φάει κάτι άλλο στο σπίτι, στο εστιατόριο ή στα οικογενειακά τραπέζια. Μάλιστα δεν είναι λίγα τα παιδιά,που τα προτιμούν ακόμα και σκέτα, κάνοντας από τη μια την ζωή μας εύκολη κι από την άλλη γεμίζουμε τύψεις ακριβώς για τον ίδιο λόγο!
Η αλήθεια είναι ότι το να επιλέγει το παιδί συνεχώς να τρώει μακαρόνια δεν είναι ακριβώς στα πλαίσια ενός σωστού διατροφικού πλάνου, μήπως όμως τα έχουμε παρεξηγήσει;
Ας δούμε όμως ακριβώς τι μας προσφέρουν:
Τα ζυμαρικά βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας της σωστής διατροφής καθώς η θρεπτική τους αξία βρίσκεται κατεξοχήν στην περιεκτικότητά τους σε άμυλο, αλλά και στο γεγονός ότι μπορούν να καλύψουν το 50% των καθημερινών αναγκών σε υδατάνθρακες.
Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο (βοηθά στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης), σελήνιο (ισχυρότατο αντιοξειδωτικό), ασβέστιο (ενδυνάμωση οστών), φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ), ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο.
Μια μικρή μερίδα μακαρόνια (140γρ.) περιέχει λιγότερο από 1γρ. λίπους και μόνο 220 θερμίδες, περίπου 15% των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών, ενώ περιέχει 43γρ. υδατάνθρακες και 8γρ. πρωτεΐνες. Συνδυάζοντάς τα με απλές σάλτσες με λαχανικά, κόκκινο κρέας, πουλερικά ή ψάρια και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό, πλούσιο σε γεύση και χαμηλό σε θερμίδες γεύμα.
Aς μην μας πιάνει λοιπόν πανικός κι ας προσπαθήσουμε να το μετατρέψουμε σε ένα όσο γίνεται πιο υγιεινό πιάτο, προσθέτοντας φρέσκα ή βραστά λαχανικά, το αγαπημένο του τυρί, (η παρμεζάνα ειδικά είναι το πιο πλούσιο σε ασβέστιο τυρί), ή ακόμα και ψάρι όπως ο τόνος (πάντα σε ηλιέλαιο καθώς περιέχει λιγότερα βαρέα μέταλλα), ή σολωμό που είναι πλόυσιος σε ω3 λιπαρά.
Ας μην ξεχνάμε πως πλέον υπάρχει η επιλογή ζυμαρικών, από αλεύρι οσπρίων, ολικής άλεσης, καρότου, χαρούπι, όπως και αυτά που είναι πλούσια σε πρωτείνες.