Eνας στους επτά ενήλικες και ένα στα οκτώ παιδιά ίσως έχουν αναπτύξει εθισμό στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα(UPFs), αναφέρει μια νέα διεθνής μελέτη, με τους επιστήμονες να προτρέπουν στην επισήμανση ορισμένων τέτοιων προϊόντων ως «εθιστικών».
Πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει τα UPFs, όπως το παγωτό, τα ανθρακούχα ποτά και τα έτοιμα γεύματα, με τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις αλλά και την αύξηση βάρους. Η παγκόσμια κατανάλωση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια ενώ στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί πλέον περισσότερο από το ήμισυ της μέσης διατροφής.
Τώρα, οι ερευνητές λένε ότι ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι καταναλώνουν αυτά τα τρόφιμα θα μπορούσε να πληροί τα κριτήρια για τη διάγνωση εθιστικής συμπεριφοράς. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την έντονη επιθυμία, τη στέρηση και τη συνεχή κατανάλωση παρά τις συνέπειες όπως η παχυσαρκία και η χαμηλότερη ποιότητα ζωής.
Μια ανάλυση 281 μελετών από 36 διαφορετικές χώρες, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «BMJ», διαπίστωσε ότι ο «εθισμός στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα» εμφανίζεται στο 14% των ενηλίκων και στο 12% των παιδιών. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αν ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπη κατηγοριοποιηθούν επίσημα ως «εθιστικά», τότε αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων μέσω αλλαγών στις πολιτικές που ακολουθούνται.
«Αναγνωρίζοντας ότι ορισμένοι τύποι επεξεργασμένων τροφίμων έχουν τις ιδιότητες εθιστικών ουσιών, ίσως μπορέσουμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας», είπε χαρακτηριστικά η Aσλεϊ Γκέαρχαρντ, συγγραφέας της επιστημονικής μελέτης και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές αναφέρουν ότι «τα τρόφιμα που παρέχουν υψηλά επίπεδα εξευγενισμένων υδατανθράκων ή λιπαρών είναι πολύ πιθανό να είναι εθιστικά. Η ταχύτητα με την οποία αυτά τα τρόφιμα μεταφέρουν υδατάνθρακες και λίπη στο έντερο θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει ρόλο στην εθιστικότητά τους».
ΠΗΓΗ:kathimerini.gr