Ασθενείς που χουν νοσηλευτεί με μακρά γρίπη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, παρόμοια με εκείνα του συνδρόμου Long Covid, δείχνουν τα δεδομένα νέας μελέτης.
Ενώ τα συμπτώματα που σχετίζονται με την «μακροχρόνια γρίπη» φαίνεται να επικεντρώνονται περισσότερο στους πνεύμονες, όπως και τα συνεχιζόμενα συμπτώματα του Covid, και στις δύο περιπτώσεις ο κίνδυνος θανάτου και αναπηρίας ήταν μεγαλύτερος στη διάρκεια των πρώτων μηνών μετά τη μόλυνση, σε σχέση με τις πρώτες 30 ημέρες.
«Είναι σαφές ότι η γρίπη μακράς διάρκειας είναι χειρότερη από την κοινή γρίπη, όπως ακριβώς και ο Long Covid είναι χειρότερος από τον Covid», δήλωσε ο ZiyadAl-Aly, κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.
Η αφορμή για τη μελέτη του φαινομένου προέκυψε αφού ο ίδιος παρατήρησε την κλίμακα της μακροχρόνιας ασθένειας που βιώνουν άτομα που έχουν αναρρώσει από τον Covid.
Πώς η εικασία για τη μακροχρόνια γρίπη επαληθεύτηκε
«Πριν από πέντε χρόνια, δεν θα μου περνούσε από το μυαλό να εξετάσω το ενδεχόμενο μιας “μακράς γρίπης”. Αλλά ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που πήραμε από αυτή την πανδημία είναι ότι ένας ιός που όλοι αρχικά πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μόνο οξεία νόσηση, αφήνει εκατομμύρια ανθρώπους με μακρά Covid», είπε και συνέχισε: «Αναρωτηθήκαμε αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί και με άλλα πράγματα. Θα μπορούσε αυτό να συμβαίνει με τη γρίπη, για παράδειγμα;».
Για τη διερεύνηση της συγκεκριμένης επιστημονικής εικασίας, ο Al-Aly και οι συνεργάτες του ανέλυσαν ιατρικά αρχεία από 81.280 ασθενείς στις ΗΠΑ που νοσηλεύτηκαν με Covid και 10.985 που νοσηλεύτηκαν με εποχική γρίπη, παρακολουθώντας την κατάσταση της υγείας τους για τουλάχιστον 18 μήνες για να αναλύσουντις πιθανότητες θανάτου, επανεισαγωγής στο νοσοκομείο και 94 διαφορετικά περαιτέρω κριτήρια υγείας και προβλήματα που αφορούν τα κύρια συστήματα οργάνων του σώματος.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Lancet Infectious Diseases, διαπίστωσε ότι ενώ οι ασθενείς με Covid αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου ή επανεισαγωγής στο νοσοκομείο τους επόμενους 18 μήνες, και οι δύο λοιμώξεις εγκυμονούσαν σημαντικό κίνδυνο συνεχιζόμενης αναπηρίας και νόσου.
Και στις δύο περιπτώσεις, περισσότεροι από τους μισούς θανάτους και περιστατικά αναπηρίας σημειώθηκαν τους μήνες μετά τη μόλυνση σε αντίθεση με τις πρώτες 30 ημέρες. , με εμφάνιση δύσπνοιας ή βήχα – σε σύγκριση με ασθενείς με Covid, και οι δύο ομάδες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο κόπωσης, καρδιαγγειακών, γαστρεντερικών και νευρολογικών προβλημάτων και συμπτωμάτων που σχετίζονται με άλλα συστήματα οργάνων τους επόμενους μήνες.
Γιατί κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν από τα συμπτώματα, ενώ άλλοι όχι
«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν ξεπεράσει τον Covid-19 ή τη γρίπη αφού πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Αυτό μπορεί να ισχύει για μερικούς ανθρώπους. Αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι και οι δύο ιοί μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνιες ασθένειες», είπε ο Al-Aly. «Η κατηγοροιοποίηση αυτών των ασθενειών ως οξείες/βραχείες ασθένειες είναι στην πραγματικότητα απλώς μια ματιά στην κορυφή του παγόβουνου και επισκιάζει τον πολύ υψηλότερο αριθμό δυσμενών εκβάσεων στην υγεία που συμβαίνουν μετά από την οξεία φάση των συγκεκριμένων ασθενειών.
«Μερικοί άνθρωποι καταλήγουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Πρέπει να αφυπνιστούμε σε αυτήν την πραγματικότητα και να σταματήσουμε να υποτιμούμε τις ιογενείς λοιμώξεις και να καταλάβουμε ότι είναι οι κύριοι οδηγοί χρόνιων ασθενειών».
Η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να προσδιορίσει αν το ποσοστό όσων νοσηλεύονται με γρίπη θα αναπτύξουν περαιτέρω προβλήματα υγείας ή εάν ορισμένες ομάδες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο και αυτό είναι κάτι που η ομάδα ελπίζει να διερευνήσει τους επόμενους μήνες. Επίσης ασαφής είναι ο βαθμός στον οποίο τα άτομα που νοσούν από γρίπη, αλλά δεν νοσηλεύονται, αναπτύσσουν συνεχή προβλήματα υγείας.
Προς το παρόν, ο Al-Aly είπε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο νοσηλείας από αυτές τις ασθένειες, μέσω του εμβολιασμού και, στην περίπτωση του Covid, των αντιικών φαρμάκων.
ΠΗΓΗ:lifo.gr