Skip to main content

 

alpes-1infathnfffff.jpg

Εσώρουχα, παπούτσια, σόλες, προφυλακτικά, σερβιέτες, μπατονέτες, ελαστικά και δεκάδες πλαστικά βρέθηκαν στα μονοπάτια των Ιταλικών Άλπεων από την ομάδα CleanAlp του European Research Institute στο πλαίσιο προγράμματος καθαρισμού που διήρκησε δύο χρόνια και στο οποίο συμμετείχαν 810 εθελοντές.
Η πρωτοβουλία του European Research Institute είναι η πρώτη που μελετά την ρύπανση από πλαστικά και άλλα απορρίμματα στα βουνά και κατέστη δυνατή με τη συμμετοχή εθελοντών, οι οποίοι δρούσαν υπό την καθοδήγηση ερευνητών ακολουθώντας αυστηρό πρωτόκολλο.

Το πιο συχνό αντικείμενο που συνάντησε η ομάδα σε διαδρομή 500 χλμ. ήταν χαρτομάντηλα (1.832), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα αποτσίγαρα (1.307). Συνολικά περισσότερα από 200 κιλά ήταν τα σκουπίδια που συνέλεξαν οι ερευνητές με τους εθελοντές, ενώ σε κάθε χιλιόμετρο τα απορρίμματα είχαν συνολικό βάρος 420 γρ.

Αναλυτικότερα 46 ήταν οι περιοχές σε όλο βορειοδυτικό αλπικό ιταλικό τόξο, 475,43 τα χλμ. που διένυσε η ομάδα σε συνολική υψομετρική διαφορά 26.931 μέτρων σε 26 κοιλάδες από το Εθνικό Πάρκο της Βαλ Γκράντε, στα σύνορα ανάμεσα σε Πεδεμόντιο, Λομβαρδία και Ελβετία, τη Βαλ Τάναρο στα σύνορα ανάμεσα σε Πεδεμόντο, Λιγουρία και Γαλλία και συνολικά 203,815 κιλά ήταν το βάρος των σκουπιδιών με ένα μέσο όρο 428 γρ. ανά χιλιόμετρο. Τα αντικείμενα που καταγράφηκαν ήταν 11.357, 23,2 ανά χιλιόμετρο. Η πιο «καθαρή» διαδρομή σημειώθηκε στο «μονοπάτι των λουλουδιών» στην Βάλε Στούρα του Κούνεο με 265 γρ. απορριμμάτων σε μία διαδρομή 14,82 χλμ., ενώ εκείνη με τα περισσότερα σκουπίδια ήταν στο Μόντε Μπαρόνε στην Βαλ Σέσερα της Μπιέλλα, με 20,695 κιλά σε 14,1 χλμ.

 

Όπως ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Tg24 ο επικεφαλής της ομάδας Φράνκο Μποργκόνιο «τα περισσότερα σκουπίδια ήταν χαρτομάντηλα, συσκευασίες από καραμέλες, δηλαδή αντικείμενα που δεν έχουν βάρος. Επομένως, τα 420 γρ. είναι τεράστια ποσότητα».

Όπως αναμενόταν η πλειονότητα των αντικειμένων ήταν πλαστικά ενώ αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι βρέθηκαν ακόμα και απορρίμματα της δεκαετίας του 1970-1980!

 

«Κάτω από ένα βράχο στο Εθνικό Πάρκο του Γκραν Παραντίζο βρέθηκαν 10 κιλά σκουπιδιών από τα τέλη της δεκαετίας του 1970», είπε.

 

Μπουκάλια, κουτιά από χυμούς, χαρτάκια από σοκολατάκια και άλλα πολλά μικροαντικείμενα που συνηθίζουν να έχουν μαζί τους οι εκδρομείς πριν εξορμήσουν στο βουνό.

«Με την πάροδο των ετών, έχουμε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε αυτό το θέμα σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Εργαζόμαστε στο πεδίο από την Αρκτική μέχρι τη Μεσόγειο, από τις παραλίες μέχρι τα ποτάμια, επομένως είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε τη μελέτη καλύπτοντας και τα μέρη όπου αρχίζει ο κύκλος του νερού, δηλαδή τα βουνά», δήλωσε ο Ισκεντέρ Φοριόζο, πρόεδρος του European Research Institute.

«Οι Άλπεις αποτελούν βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη ολόκληρης της κεντρικής και νότιας Ευρώπης. Για αιώνες παρείχαν νερό, πρώτες ύλες, ενέργεια, τροφή και αυτό ευνόησε την ανάπτυξη όλων αυτών των πεδινών και ορεινών περιοχών όπου, στη συνέχεια αναπτύχθηκε η γεωργία, η βιομηχανία στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και τη Σλοβενία. Επομένως, οι αλλαγές που συντελούνται και ο αντίκτυπος στις Άλπεις έχουν σημασία για όλους μας και πρέπει οπωσδήποτε να τα λάβουμε υπόψη για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και το μέλλον μας», πρόσθεσε.

 

Μάσκες, αντισηπτικά και γάντια

Εξίσου απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τη νορβηγική μη κερδοσκοπική οργάνωση Grid-Arendal. Η «Παγκόσμια έρευνα για τα απόβλητα στα βουνά» που διεξήχθη από τον Μάρτιο ως τον Μάιο του 2021 σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις, εκ των οποίων και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), απευθύνθηκε σε οδηγούς βουνού και ορειβάτες ζητώντας πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα απορριμμάτων που συναντούν.

Οι 1.750 συμμετέχοντες στην έρευνα κατανεμήθηκαν σε 75 διαφορετικές χώρες εκ των οποίων η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Γερμανία, η σκανδιναβική χερσόνησος και αρκετές αλπικές περιοχές, καθώς και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και περιοχές των Άνδεων και του τόξου των Ιμαλαίων.

Στις ομάδες ζητήθηκε να σημειώσουν την ποσότητα των αντικειμένων που συναντούσαν και αν αυτά χωρούσαν σε ένα σακίδιο χωρητικότητας 60 λίτρων. Σχεδόν οι μισοί ανέφεραν πως βρήκαν αρκετά απορρίμματα ικανά να γεμίσουν την εξωτερική τσέπη του σακιδίου που αντιστοιχεί σε 10 λίτρα, το ¼ αυτών υποστήριξε ότι κατάφερε να γεμίσει όλο το σακίδιο, ενώ το 15% δήλωσε ότι τα σκουπίδια γέμιζαν ή ακόμα και υπερέβαιναν τα 60 λίτρα, τονίζοντας ότι χρειάζονταν περισσότερο χώρο αλλά και διαδρομές για να τα μεταφέρουν.

Το δεύτερο σκέλος της έρευνας αφορούσε στη φύση των αντικειμένων. Σε ποσοστό 88% βρέθηκαν πλαστικά αντικείμενα, κυρίως από συσκευασίες. Ακολουθούσαν οργανικά απορρίμματα σε ποσοστό 72%, χαρτί και χαρτόνι σε ποσοστό 68%, καθώς και γυαλί, μέταλλο, συνθετικά υφάσματα, ηλεκτρονικά αντικείμενα και επικίνδυνα απορρίμματα. Επιπλέον, σε ποσοστό 78% βρέθηκαν αντικείμενα που συνδέονται με την πανδημία, όπως μάσκες, δοχεία με αντισηπτικό και γάντια μιας χρήσης.

 

 

Πηγή: newmoney.gr