Σήμερα, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και ένα ποτό την ημέρα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές αρρυθμίες, που και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλες συνέπειες για την υγεία, λέει.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και άλλες υπηρεσίες υγείας, καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής, ανεξάρτητα από το αν πίνετε κρασί, μπύρα ή ποτό.
Σε μελέτη του 2023, οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 4.000 ενήλικες στις ΗΠΑ και διαπίστωσαν ότι μόνο το 20% γνώριζε ότι το κρασί μπορεί να προκαλέσει καρκίνο – σε σύγκριση με ένα 25% που ήξερε ότι η μπύρα μπορεί και ένα 31% που ήξερε ότι το ποτό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
Οι καρδιολογικοί ασθενείς της Δρ Cho συχνά εκπλήσσονται όταν τους προτείνει να μειώσουν το αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού. «Μου λένε «Τι; Νόμιζα ότι προστατεύει από καρδιακές παθήσεις»», λέει.
Το κόκκινο κρασί περιέχει ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, μερικές από τις οποίες μπορεί να έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Αλλά καμία μελέτη, συμπεριλαμβανομένων δεκαετιών έρευνας για μια πολυφαινόλη που ονομάζεται ρεσβερατρόλη, δεν έχει συσχετίσει για τα καλά τις ποσότητες που παίρνει κανείς από το κόκκινο κρασί με την καλή υγεία, τονίζει. Και δεν υπάρχει καμία καλή απόδειξη ότι το κρασί είναι λιγότερο επιβλαβές από άλλα είδη αλκοόλ, προσθέτει.
Οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν προτείνουν να «απαγορευτεί» το αλκοόλ. Θέλουν απλώς να ενημερώνεται ο κόσμος για τους κινδύνους.
Και για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι καλό να απολαμβάνουν ένα ποτήρι κρασί κάθε τόσο.
Ωστόσο, όπως λένε οι ειδικοί, όχι γιατί βοηθάει την καρδιά. Μάλλον, ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουμε αυτή την πεποίθηση.
ΠΗΓΗ: NewYorkTimes