Το 2010 στη Νότια Αφρική ήταν ο Χιου Μασεκέλα και ο Φέμι Κούτι, που μαζί με εκατοντάδες ακόμη ερμηνευτές είχαν χαρίσει στο κοινό ένα 40λεπτο σόου. Το 2014 στη Βραζιλία ήταν η Κλαούντια Λέιτσι, η Τζένιφερ Λόπεζ και ο ράπερ Πίτμπουλ, οι οποίοι είχαν ερμηνεύσει το επίσημο τραγούδι της διοργάνωσης. Ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, στη Ρωσία, αντί για τη σοπράνο Αΐντα Γκαριφουλίνα, την παράσταση είχε κλέψει μάλλον ο Ρόμπι Γουίλιαμς, όταν στη διάρκεια της εμφάνισής του είχε υψώσει έτσι, αψήφιστα, το μεσαίο του δάχτυλο στην τηλεοπτική κάμερα.
Σύμφωνοι, οι τελετές έναρξης των τελευταίων Μουντιάλ δεν είναι πάντα καλλιτεχνικά αξιομνημόνευτες – άλλη είναι η λειτουργία τους. Ωστόσο, αυτή που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο στις 4 μ.μ. στο στάδιο Αλ Μπαΐτ του Κατάρ, λίγο πριν από το πρώτο ματς του 22ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα: αρκετοί διεθνείς καλλιτέχνες έχουν αρνηθεί την πρόσκληση να συμμετάσχουν στο πρόγραμμά της, επικρίνοντας τη διοργανώτρια χώρα τόσο για την αυταρχική πολιτική της απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τις γυναίκες όσο και για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στην κατασκευή των σταδίων, οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο χιλιάδων εργατών. Η FIFA, όσο γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε ανακοινώσει την πλήρη λίστα των τραγουδιστών που θα εμφανιστούν.
Κάποιοι καλλιτέχνες δέχθηκαν από τη διοργάνωση προσφορές διόλου αμελητέες. O Ροντ Στιούαρτ, σύμφωνα με συνέντευξή του στους Sunday Times, προσκλήθηκε να τραγουδήσει έναντι αμοιβής άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Η προσφορά έγινε περίπου 15 μήνες πριν και ο τραγουδιστής αμέσως την απέρριψε. «Δεν είναι σωστό να πάω», εξήγησε στη συνέντευξή του, ενώ πρόσθεσε ότι και η ιρανική ποδοσφαιρική ομάδα θα έπρεπε να αποκλειστεί από τη διοργάνωση, εξαιτίας του εμπορίου όπλων του Ιράν στη Ρωσία.
Η Βρετανίδα ποπ σταρ Ντούα Λίπα δεν δέχθηκε επίσημη πρόταση να εμφανιστεί στην τελετή έναρξης, όμως οι φήμες που την ήθελαν να συμμετέχει ήταν έντονες. Τις διέψευσε η ίδια, με μια ανάρτησή της στα social media, όπου τόνιζε ότι θα επισκεφθεί το Κατάρ «αφού ικανοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα τις οποίες ανέλαβε όταν κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο».
Παρόμοια στάση κράτησε και η Σακίρα, η οποία επρόκειτο αρχικά να εμφανιστεί στην τελετή, μέχρι που την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, να μην εμπλακεί – περαιτέρω εξηγήσεις δεν έδωσε. Η Melanie C των Spice Girls δήλωσε ότι με δεδομένη την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει το Κατάρ στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα θα της ήταν «πολύ άβολο» να υποστηρίξει τη χώρα, ενώ ο Ρόμπερτ Σμιθ των Cure απέρριψε τις έτσι κι αλλιώς περίεργες φήμες, που ήθελαν την μπάντα του να παίζει στο Κατάρ, με ένα λιτό και μάλλον ειρωνικό tweet, που είχε ως hashtag τη φράση «άρτος και θεάματα».
Ποιοι θα τραγουδήσουν λοιπόν σήμερα στο στάδιο Αλ Μπαΐτ; Σύμφωνα με το BBC, μέχρι στιγμής έχουν «κλείσει» ο Τζάνγκουκ της κορεατικής μπάντας BTS και ο –συνήθης ύποπτος– Ρόμπι Γουίλιαμς, ενώ το Reuters αναφέρει και τους Black Eyed Peas. Αλλα μέσα προσθέτουν στη λίστα τη μαροκινής καταγωγής Νόρα Φατέχι και κάπως έτσι η τελετή έναρξης του Μουντιάλ του Κατάρ μάλλον δεν θα εξελιχθεί σε φιάσκο. Με δεδομένες πάντως τις τόσες διαψεύσεις και απορρίψεις που το συνοδεύουν, το όλο εγχείρημα θυμίζει κάτι από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, της οποίας οι διοργανωτές είχαν εισπράξει το 2017 ηχηρές αρνήσεις από καλλιτέχνες όπως ο Ελτον Τζον, ο Μόμπι, οι Beach Boys ή ακόμη και η B Street Band, μια μπάντα διασκευών τραγουδιών του Μπρους Σπρίνγκστιν.
Η FIFA από τη μεριά της απαντάει στο πολιτιστικό και όποιο άλλο μποϊκοτάζ του Μουντιάλ με την ατάραχη προτροπή να επικεντρωθούν όλοι στο σπορ και όχι βέβαια στην πολιτική. Στην ιστοσελίδα της αναφέρει επίσης περήφανα ότι το 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το πρώτο που, αντί για ένα μόνο επίσημο τραγούδι, θα διαθέτει μια ολόκληρη συλλογή τραγουδιών –κάτι σαν σάουντρακ του φετινού Μουντιάλ– την οποία χαρακτηρίζει μουσική ποικιλία. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει τα τραγούδια «Hayya Hayya» (ερμηνευμένο από τους Τρινιδάδ Καρντόνα, Davido and AISHA), «Light The Sky» (Νόρα Φατέχι, Μπαλκίς, Ράχμα Ριάντ, Μανάλ) και «Arhbo» (Ozuna και GIMS). Το ύφος τους κυμαίνεται από την r’n’b και τη ρέγκε μέχρι την αφρικανική και την αραβική μουσική, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα κομμάτια. «Φέρνοντας κοντά όλες αυτές τις φωνές», διαβάζει κανείς –κάθε άλλο παρά ανακουφισμένος– στο σημαιοστόλιστο site της διοργάνωσης, «η συγκεκριμένη συλλογή συμβολίζει το πώς η μουσική και το ποδόσφαιρο μπορούν να ενώσουν τον κόσμο».
ΠΗΓΗ:kathimerini.gr
Produced By