photo:istockphoto
Είναι Σαββατοκύριακο, και ήρθε η ώρα να φας. Το σκέφτεσαι όλη την εβδομάδα ή μπορεί και να συνέβη ξαφνικά, και είναι η ευκαιρία σου να φας κάτι διαφορετικό από το πλάνο διατροφής σου… Ήλπιζες ότι θα μπορείς να το αποφύγεις! Παρόλαυτα το τρως και το θεωρείς «cheat meal». Γιατί όμως χρησιμοποιείς τη λέξη cheat ?
Το ακούω πολύ συχνά στις συνεδρίες, και συνήθως ακολουθεί ένα αίσθημα ντροπής και απογοήτευσης. Ο εσωτερικός διάλογος και η αντίληψή για «εξαπάτηση» βλάπτουν τη σχέση μας με το φαγητό.
Να οι λόγοι για τους οποίους πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς τη λέξη “cheat”…
Το φαγητό δεν έχει κανόνες.
Ο ορισμός της λέξης cheat είναι: «να παραβιάζεις έναν κανόνα, ή ένα νόμο, συνήθως για να κερδίσεις κάτι». Τι νόμο παραβιάζεις επειδή θέλεις να απολαύσεις ένα κομμάτι πίτσα; Από πότε οι δίαιτες έχουν νόμους; Ποιον εξαπατάς; Ακόμα κι αν προσπαθείς να χάσεις βάρος, θα πρέπει να ακολουθήσεις οδηγίες και ιδέες και όχι κανόνες. Πιστεύω πως κανείς δε θα ήθελε να ακολουθήσει μια διατροφή για καιρό που να είναι γεμάτη με ενοχλητικούς κανόνες. Είναι πολύ καλύτερο να δημιουργήσεις υγιείς αλλά ευέλικτες συνήθειες γύρω από το φαγητό που επιτρέπουν κάποιο αυθορμητισμό, αντί να προσπαθείς να πετύχεις κάτι τέλειο. Οι οδηγίες προσφέρουν ευελιξία. Οι κανόνες δεν το κάνουν. Για πολλούς ανθρώπους, η τήρηση πολύ αυστηρών κανόνων για το φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική διαταραχή.
Το cheat meal μπορεί να δημιουργήσει ανθυγιεινές σχέσεις με το φαγητό.
Cheat= κακό, πονηρό, απαγορευτικό, συσχετισμοί για τα τρόφιμα, που δε χρειάζεται να έχουμε. Άλλες περιοριστικές σκέψεις όπως τελειότητα, αποτυχία, ενοχή, ντροπή, «καθαρό» έναντι «βρώμικο» συνοδεύουν το cheat meal. Όταν λες στον εαυτό σου ότι επιτρέπεται να «εξαπατήσεις» μία φορά την εβδομάδα, τότε εάν φας αυτά τα τρόφιμα κάποια άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, είναι πιθανό να έχεις ενοχές. Έχοντας μια υγιή σχέση με το φαγητό σημαίνει να μην ντρέπεσαι για τις επιλογές που κάνεις όσον αφορά τα τρόφιμα που καταναλώνεις.
Το να συνεχίζεις να τρως υγιεινά τρόφιμα μόνο και μόνο επειδή «πρέπει» θα σε οδηγήσει στο να εξαπατάς και μόνιμα θα είσαι σε ένα φαύλο κύκλο.
Δεν κάνεις τίποτα κακό.
Είμαστε τόσο σκληροί με τον εαυτό μας. Η προσδοκία για την τελειότητα στη διατροφή που ακούω συχνά είναι εκπληκτική. Στις προσπάθειες μας να γίνουμε καλοί και να χάσουμε βάρος τείνουμε να αγνοούμε τις ανάγκες μας. Ίσως τώρα να σκέφτεσαι ότι «αν τρώω ό,τι θέλω θα πάρω βάρος!» – Λάθος. Εάν τρως μη συνειδήτα, συχνά και αγνοώντας τις ανάγκες του σώματος σου τότε ναι μάλλον θα πάρεις. Όταν απολαμβάνεις κάτι συνειδήτα έχεις πολλά πλεονεκτήματα: ποικιλία, γεύση, μέτρο, μυρωδιά, θερμίδες , αισθάνεσαι ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Το προσεχτικό ή διαισθητικό φαγητό δίνει προσοχή στα σημάδια πείνας και κορεσμού και έτσι σταματάς όταν είσαι ικανοποιημένος και γεμάτος.
Πολλές φορές, υπάρχει ο κριτής στο κεφάλι σου που σε κρίνει για το παραπάνω που έφαγες…Όταν παίρνεις λάθος στροφή στο δρόμο, το GPS δε σε κρίνει, απλά σου υπενθυμίζει να ακολουθήσεις την επόμενη στροφή. Με άλλα λόγια, άφησε την ενοχή και επέστρεψε στις πιο υγιεινές επιλογές στην επόμενη ευκαιρία φαγητού. Να είσαι επιεικής.
Η στέρηση οδηγεί σε υπερβολή.
Καθορίζοντας ένα cheat meal μέσα στην διατροφή σου, είναι πολύ πιθανό να φας περισσότερο από ότι θα έκανες συνήθως επειδή ξέρεις ότι είναι μοναδική ευκαιρία για να το καταναλώσεις. Άλλοι θεωρούν το cheating μια αποτυχία και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να τα παρατάνε και να συνεχίζουν με υπερφαγικά επεισόδια. Το φαγητό που απολαμβάνεις, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην μακροπρόθεσμη επιτυχία του στόχου σου, ακόμη και αν προσπαθείς να χάσεις βάρος. Όλοι έχουμε ανάγκες για ευχαρίστηση, ποικιλία και ισορροπία όσον αφορά το φαγητό μας. Μερικές φορές αυτό έρχεται με τη μορφή υγιεινών τροφών και άλλες φορές όχι. Το φαγητό που τρως από ευχαρίστηση σου επιτρέπει να μην αισθάνεσαι στερημένος ή περιορισμένος.
Οι διατροφές πρέπει να ξεκινούν με την πρόθεση να είσαι υγιής και ικανοποιημένος στο τέλος. Αυτό ισχύει για όλους, είτε για βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, είτε προσπαθώντας να χάσεις ένα κιλό ή 50 κιλά, η υγεία σου και το να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, είναι αυτό που έχει σημασία. Δεν υπάρχει ημέρα «εξαπάτησης», επειδή δεν έχεις κανένα λόγο να εξαπατήσεις ούτε τον εαυτό σου, ούτε τη διαιτολόγο σου. Η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την απώλεια βάρους είναι αυτή που μπορείς να ακολουθήσεις. Εάν ακολουθείς μια διατροφή που δεν έχει καθόλου ευελιξία, τότε άλλαξε την. Είναι πολύ εξαντλητικό και στρεσογονο να προσπαθείς να ελέγξεις κάθε πτυχή του φαγητού σου με τον φόβο να μην αυξήσεις το βάρος σου, να μην τσιμπολογήσεις ή να μην υπερκαταναλώσεις φαγητό. Αντικατέστησε τη λέξη “cheat” με “treat” και θυμήσου ότι λίγη ευελιξία και αυθορμητισμός είναι αυτό που θέλουμε.
Λοιπόν, πως λες ότι πρέπει να ονομάσουμε αυτό το γεύμα; Εγώ προτείνω να λέμε:«Είχα ένα υπέροχο και απολαυστικό γεύμα!»
My tip: Κράτησε ημερολόγιο τροφίμων για να αφήνεις χώρο για τα αγαπημένα σου τρόφιμα!
Διεύθυνση:25ης Μαρτίου 44, Νέο Ψυχικό 154 51
Τηλέφωνο: +30 21 1115 2082
E-mail:info@feelnutrition.gr