Skip to main content

Σε ετοιμότητα η ελληνική φρεγάταΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Το «βάπτισμα του πυρός» πήρε η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» που συμμετέχει στην επιχείρηση «Ασπίδες» για την προστασία εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν, κοντά στην Υεμένη.

Την Τετάρτη (13/3), η «Ύδρα» εξαπέλυσε πυρά κατά δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) παρέχοντας προστασία στο πλοίο που συνόδευε στην περιοχή, ενώ τα drones που απείλησαν το πλοίο, απομακρύνθηκαν.

Για την πρώτη αυτή επικίνδυνη αποστολή της ελληνικής φρεγάτας, αναφέρθηκε ο αντιναύαρχος ε.α. Βασίλειος Μαρτζούκος, μιλώντας στο OPEN: «Σε μια εμπόλεμη ζώνη το ρίσκο είναι δεδομένο. Η υπερεξασφάλιση δεν μπορεί να υπάρξει. Το ζήτημα είναι εάν το ρίσκο είναι λογικό ή εκφεύγει των λογικών προβλέψεων. Θεωρώ ότι το ρίσκο είναι λογικό. Στις σύγχρονες μονάδες υπάρχουν περεταίρω δυνατότητες που δεν έχει η φρεγάτα μας».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» βρίσκεται σε νέα αποστολή συνοδείας άλλου εμπορικού πλοίου στη ζώνη κινδύνου στην Ερυθρά Θάλασσα. Μάλιστα εν πλω βρίσκονται και τα τέσσερα πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδες», ενώ το ελληνικό πλοίο θα βρεθεί για ανεφοδιασμό στο Τζιμπουτί από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου.

Ανακοίνωση έγινε και από τον επίσημο λογαριασμό της Επιχείρησης Ασπίδες στο X (πρώην Twitter):

«Στις 13 Μαρτίου, η ελληνική φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ασπίδες και παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, άνοιξε πυρ κατά 2 UAVs που αποτελούσαν άμεση απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Η ενέργεια ήταν αποτελεσματική, αποφεύγοντας τυχόν ζημιές σε ναυτικούς και εμπορικό πλοία».

Ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός και αυτό αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι η χώρα επιφορτίστηκε με την διοίκηση της επιχείρησης με τα κεντρικά της να βρίσκονται στην Λάρισα.

Όπως έχει σημειώσει ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την αναχώρηση της φρεγάτας «δεν μπορεί να είσαι το σταυροδρόμι εάν οι δρόμοι δεν λειτουργούν ή δεν υπάρχουν. Για εμάς (την Ελλάδα) αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή άμεσα και έμμεσα».

«Εξειδικευμένη προσέγγιση» των Χούθι

Η Ελλάδα και η ΕΕ βρίσκονται σε συναγερμό από την «εξειδικευμένη προσέγγιση» των Χούθι αναφορικά με τις επιθέσεις τους καθώς εκτός από εναέρια drones χρησιμοποιούν θαλάσσια και υποβρύχια όπλα, πυραύλους και θαλάσσιες νάρκες στις επιθέσεις τους, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Η ασφάλεια των πληρωμάτων των 5 φρεγατών -από Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο και Γαλλία- είναι ένα μεγάλο στοίχημα και στην κατεύθυνση αυτή η ευρωπαϊκή δύναμη βρίσκεται σε στενή συνεργασία με άλλους φιλικούς στόλους που βρίσκονται στην περιοχή όπως των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Η ΕΕ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θέλει να ενισχύσει τον ρόλο της συλλογικά ως ένωση αντί η κάθε μία από τις 27 χώρες να ακολουθεί την δική της αμυντική πολιτική.

Άλλωστε η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας επιδιώκει την παραγωγή εναέριων και θαλάσσιων drones, συστημάτων anti-drone και την συμμετοχή της στην σχεδίαση και την κατασκευή των νέας γενιάς φρεγατών των ΗΠΑ κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία.

Δένδιας: Υπερήφανοι για την επιχείρηση

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε στη σημερινή εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα». Συγκεκριμένα είπε χαρακτηριστικά ότι αισθάνεται υπερήφανος ως χώρα, αλλά και διοικώντας τις ένοπλες δυνάμεις για την παρουσία της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά θάλασσα και για τον σημαντικό ρόλο της στην ασφάλεια της διακίνησης των προϊόντων στην περιοχή και την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Αναλυτικά η δήλωση Δένδια: «Λίγες μέρες πριν, δύο μέρες πριν για την ακρίβεια, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και με τον Αρχηγό Ναυτικού ήμασταν στον Κόλπο του Άντεν με τη φρεγάτα μας «Ύδρα». Νιώσαμε την περηφάνεια να βλέπουμε τη σημαία της πατρίδας μας στον ιστό της Ύδρας και όπως ξέρετε η «Ύδρα» σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της αποστολής της ενεπλάκη στην αποτροπή επίθεσης drones κατά εμπορικού πλοίου. Είμαστε υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας που διεξάγονται για την προστασία του εθνικού συμφέροντος, του ρόλου της χώρας μας, αλλά και των συμφερόντων του καθενός Έλληνα και της καθεμιάς Ελληνίδας και της ελληνικής κοινωνίας».

Μαρινάκης: Αντίδραση βάσει πρωτοκόλλου

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη σημείωσε: «Έριξε εναντίον δύο μη επανδρωμένων σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Αυτή είναι άτυπη ενημέρωση που έχουμε από το ΓΕΕΘΑ και μένουμε σε αυτή. Συνεχίζει κανονικά την πορεία της χωρίς κανένα πρόβλημα», τόνισε στον ΣΚΑΪ και συνέχισε:

«Δεν έχουμε κάτι περισσότερο από αυτήν την ενημέρωση και είναι ζητήματα που πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Εκείνη τη στιγμή παρείχε προστασία σε εμπορικό πλοίο. Η αντίδραση ήταν ακριβώς με βάση το πρωτόκολλο και συνεχίζει κανονικά την πορεία. Έφερε εις πέρας αυτό που έπρεπε να κάνει όπως όριζαν οι κανόνες εμπλοκής και θα συνεχίσει κανονικά να βρίσκεται στην περιοχή για όσο διαρκεί η επιχείρηση αυτή, όπως συμβαίνει με όλες τις υπόλοιπες μεγάλες χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν την επιχείρηση και όπως είχαμε πει από την αρχή».

Πηγή : CNN GREECE