photo:Palma – Mallorca – pexels
Οι αξιωματούχοι στη Μαγιόρκα κάλεσαν τους διαδηλωτές, που πρόκειται να διαμαρτυρηθούν κατά του μαζικού τουρισμού στην πρωτεύουσα του νησιού, Πάλμα, αυτή την Κυριακή να δείξουν “σεβασμό” στους παραθεριστές, καθώς έκδηλη είναι η ανησυχία ότι η νέα διαδήλωση αυτής της Κυριακής θα σημαδευτεί από εκδηλώσεις τουριστοφοβίας.
Ο Antoni Costa, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης, είπε ότι “Δεν υπάρχει κανένας φόβος γιατί εδώ δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο και οι άνθρωποι πάντα σέβονταν. “Αλλά είδαμε έναν συγκεκριμένο τύπο συμπεριφοράς στη Βαρκελώνη, ο οποίος, όπως μπορείτε να φανταστείτε, δεν μας άρεσε. Ζητάμε τον απόλυτο σεβασμό για όσους αποφάσισαν να μην διαδηλώσουν και προτρέπουμε όσους διαδηλώνουν να το κάνουν ειρηνικά και να μην παρενοχλούν άλλους πολίτες και επισκέπτες”.
Η υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας καταδίκασε τους διαδηλωτές που έβρεχαν τους τουρίστες με νεροπίστολα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στις 6 Ιουλίου στο κέντρο της Βαρκελώνης. Ενώ, ο Jordi Hereu, πρώην δήμαρχος της Βαρκελώνης, χαρακτήρισε τις ενέργειες αυτές καταδικαστέες.
Συνέχισε λέγοντας ότι δεν εκπροσωπούσαν την κουλτούρα φιλοξενίας της χώρας, επιμένοντας: “Θέλω να επιβεβαιώσω τις αξίες της φιλοξενίας της Ισπανίας και του ισπανικού τουριστικού μοντέλου και ένα από τα χαρακτηριστικά του, που είναι η ασφάλεια”.
Οι ξενοδόχοι στην Ισπανία παραδέχθηκαν ότι οι διαδηλώσεις κατά του μαζικού τουρισμού που έλαβαν χώρα σε πολλά μέρη της Ισπανίας από τον Απρίλιο, όταν χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στα Κανάρια Νησιά, θα έχουν δημιουργήσει σε ορισμένους παραθεριστές την εντύπωση ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι.
Ο Gabriel Escarrer, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής ομάδας Exceltur, η οποία αποτελείται από τους προέδρους των 30 κορυφαίων ισπανικών τουριστικών ομίλων, δήλωσε πρόσφατα: “Είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί”.
Από την πλευράς τους οι επικεφαλείς της διαμαρτυρίας αυτής της Κυριακής στην Πάλμα προβλέπουν ήδη ότι θα είναι “ιστορική”.
Χθες τα συνδικάτα UGT, CCOO και STEI, τα οποία είχαν καλέσει το ευρύ κοινό να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις της Κυριακής, ζήτησαν ένα οικονομικό μοντέλο που “δεν δημιουργεί εργασιακή ανασφάλεια”.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο γενικός γραμματέας της CCOO, José García, η εκπρόσωπος της UGT Baleares, Xisca Garí, και ο γενικός γραμματέας της STEI, Miquel Gelabert, δήλωσαν ότι ο υπερπληθυσμός των τουριστών είναι “μη βιώσιμος”, καθώς αυξάνει τον φόρτο εργασίας των ντόπιων, ενώ δεν βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους.
Οι διαδηλώσεις κατά του μαζικού τουρισμού έχουν “σαρώσει” την Ισπανία τους τελευταίους μήνες.
Στις 6 Ιουλίου, με το σύνθημα “Αρκετά! Ας βάλουμε όρια στον τουρισμό”, περίπου 2.800 άτομα -σύμφωνα με την αστυνομία- διαδήλωσαν κατά μήκος μιας παραλιακής συνοικίας στη Βαρκελώνη για να απαιτήσουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο, που θα μειώσει τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο.
Το αυξανόμενο κόστος στέγασης στη Βαρκελώνη, που αυξήθηκε κατά 68% την τελευταία δεκαετία, είναι ένα από τα κύρια ζητήματα του κινήματος, μαζί με τις επιπτώσεις του τουρισμού στο τοπικό εμπόριο και τις συνθήκες εργασίας στην πόλη των 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων.
Εν τω μεταξύ, ο τουριστικός κορεσμός έχει γίνει το μεγαλύτερο θέμα στη Μαγιόρκα τους τελευταίους μήνες. Οι Βαλεαρίδες Νήσοι δέχθηκαν σχεδόν 18 εκατομμύρια τουρίστες πέρυσι και φέτος οι κρατήσεις για το καλοκαίρι έχουν αυξηθεί κατά 15%.
Στα Κανάρια Νησιά, από την άλλη, 50.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Τενερίφης τον Απρίλιο για να διαμαρτυρηθούν κατά του τουρισμού στο νησί.
Οι διαδηλωτές εθεάθησαν να κρατούν πλακάτ με το σύνθημα “Εσείς απολαμβάνετε, εμείς υποφέρουμε”, υποστηρίζοντας ότι η τεράστια εισροή τουριστών στο νησί προκαλεί μεγάλες περιβαλλοντικές ζημιές, μειώνει τους μισθούς και εκτοπίζει τους ντόπιους από προσιτές κατοικίες, αναγκάζοντας δεκάδες να ζουν σε σκηνές και αυτοκίνητα.
ΠΗΓΗ:money-tourism.gr