Skip to main content

midia.jpeg

Η πολυαναμενόμενη παράσταση Μήδεια του σπουδαίου Γερμανού σκηνοθέτη Φρανκ Κάστορφ θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 21 και 22 Ιουλίου.

Ο επί σειρά ετών διευθυντής της βερολινέζικης Φολκσμπίνε (Θέατρο του Λαού) – έρχεται για πρώτη φορά στην Επίδαυρο για να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή της Μήδειας, με ένα λαμπερό καστ Ελλήνων ηθοποιών. Συγκεκριμένα στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι: Μαρία Ναυπλιώτου, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Κόκκαλη, Αγγελική Παπούλια, Νίκος Ψαρράς, Αινείας Τσαμάτης και Νικόλας Χανακούλας.

Λίγα λόγια για τον Κάστορφ

Είναι ένας σκηνοθέτης που δεν φοβάται να τολμήσει, ένας διανοούμενος του ευρωπαϊκού θεάτρου. Στο Φεστιβάλ τον γνωρίσαμε το 2007 με το Nord του Σελίν και επανήλθε το 2017 στην Πειραιώς 260 με τον Παίκτη, που βασίστηκε στο έργο του Ντοστογιέφσκι. 

Στην Επίδαυρο, ο Κάστορφ θα παρουσιάσει μια παράσταση που θα βασίζεται στην τραγωδία της Μήδειας του Ευριπίδη, σε συνδυασμό όμως με το λόγο του Γερμανού συγγραφέα Χάινερ Μύλλερ και την ποίηση του  «καταραμένου» Αρθούρου Ρεμπώ.

«Χρησιμοποιούμε τρία κείμενα που έχει γράψει για τη Μήδεια ο Χάινερ Μύλλερ: τη Ρημαγμένη Όχθη, που το έγραψε ως νέος, το Μήδειας Υλικό και το Τοπίο με Αργοναύτες ως ανάμνηση στην ελληνική αρχαιότητα».

Οι ηθοποιοί του Φρανκ Κάστορφ

Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα δούμε να ξετυλίγεται η μυθική φιγούρα της Μήδειας επί σκηνής μέσα από πέντε γυναίκες ηθοποιούς: τη Στεφανία Γουλιώτη, τη Σοφία Κόκκαλη, τη Μαρία Ναυπλιώτου, την Αγγελική Παπούλια και την Ευδοκία Ρουμελιώτη.

«Γνώρισα πέντε γυναίκες και αισθάνθηκα τη λανθάνουσα απειλή: ποια θα παίξει τη Μήδεια; Όλες θα παίξουν τη Μήδεια» εξηγεί ο Φρανκ Κάστορφ. «Σε κάθε γυναίκα υπάρχει η δυνατότητα μιας Μήδειας, γιατί κάθε γυναίκα, κάθε άνθρωπος ερμηνεύει διαφορετικά και τελικά καταλαβαίνει αλλιώς αυτόν το ρόλο».
Οι πρωταγωνιστές της Μήδειας, περιγράφουν το θεατρικό  τους ταξίδι στο σύμπαν του Γερμανού σκηνοθέτη.

Μαρία Ναυπλιώτου: «Είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή στην επαγγελματική μου καριέρα. Δεν νιώθω αγωνία παρά μόνο χαρά. Είναι σαν ένα παιχνίδι».

Ευδοκία Ρουμελιώτη: «Μεγάλη ευγνωμοσύνη και τύχη που δουλεύω με τον Κάστορφ. Δίνει τεράστια ελευθερία και εμπιστοσύνη πάνω στη σκηνή».

Νίκος Ψαρράς: «Πολλές φορές βλέπουμε ένα μυαλό που καλπάζει. Μας σοκάρει η γνώση του Κάστορφ για το ελληνικό στοιχείο, ακόμη και για τη μουσική. Δεν το περιμένεις αυτό από ένα Γερμανό».

Αινείας Τσαμάτης: «Είναι ένα παζλ, μια δραματουργία που αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα».

Αγγελική Παπούλια: «Ο Κάστορφ ξεδιπλώνει τις σκέψεις του ελεύθερες, μας κάνει συμμετέχοντες στη σύνθεση της παράστασης».

Σοφία Κόκκαλη: «Όταν κάναμε την πρώτη συνάντηση, μιλούσε συνειρμικά και έφτιαξε έναν ολόκληρο κόσμο».

Νικόλας Χανακούλας: «Ο Φρανκ Κάστορφ θέλει να φτιάξει πραγματική ζωή επί σκηνής. Ο τρόπος του θα μας οδηγήσει σε κάτι μοναδικό».

Στεφανία Γουλιώτη: «Στην παράσταση θα δούμε το σύμπαν του Φρανκ Κάστορφ. Η σκέψη του είναι σαν ένας πίνακας του Ιερώνυμου Μπος, όπου ξεπηδάνε όλα τα θεμελιώδη ζητήματα του ανθρώπου».

Ο ίδιος ο Φρανκ Κάστορφ κλείνει μέσα σε δυο φράσεις την ουσία της Μήδειας:

«Ο κόσμος που ζούμε δεν είναι καλός, δεν είναι ωραίος. Γι’ αυτό το μόνο που μας μένει είναι μια λαχτάρα να είναι ωραίος. Αυτή η λαχτάρα είναι αυτό ακριβώς που ονομάζουμε επαναστατικότητα. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στη Μήδεια, η οποία αντιδρά στον κόσμο που την περιτριγυρίζει. Τον καταστρέφει λοιπόν, φεύγοντας στο τέλος με το άρμα του Ήλιου στους ουρανούς».

Μήδεια του Φρανκ Κάστορφ στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 21 και 22 Ιουλίου

Μετάφραση Στρατής Πασχάλης (Μήδεια του Ευριπίδη*), Ελένη Βαροπούλου (Ρημαγμένη όχθη, Μήδειας υλικό, Τοπίο με Aργοναύτες του Χάινερ Μύλλερ**)

Σκηνοθεσία Frank Castorf

Σκηνικό Aleksandar Denic

Κοστούμια Adriana Braga-Peretzki

Μουσική William Minke

Φωτισμοί Lothar Baumgarte

Βίντεο Andreas Deinert

Διεύθυνση καλλιτεχνικής παραγωγής Sebastian Klink

Δραματουργία Γρηγόρης Λιακόπουλος

Βοηθοί δραματουργού Γιάννης Βάρσος, Δέσποινα Παυλίδη

Βοηθός σκηνογράφου Άννα Μπίζα

Βοηθός ενδυματολόγου Μαργαρίτα Τζαννέτου

Βοηθοί διεύθυνσης καλλιτεχνικής παραγωγής Έφη Ρευματά, Δανάη Σπηλιώτη

Βοηθός παραγωγής Ζωή Κανελλοπούλου

Boom operator Λυδία Ζέρβα

Video editor Ελένη Κορδά

Make-up artists Βίνα Ευστρατιάδου, Αναστασία Διψάλα

Ενδύτριες Ευδοκία Κακιούζη, Χριστίνα Σωτηροπούλου

Tεχνικός ήχου Ηλίας Φλάμμος

Φωτογραφίες: Alex Kat

Παίζουν (αλφαβητικά) Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αγγελική Παπούλια, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Αινείας Τσαμάτης, Νικόλας Χανακούλας, Νίκος Ψαρράς

Εκτέλεση παραγωγής BEE DRAMAQUEENS / Ρένα Ανδρεαδάκη, Ζωή Μουσχή

Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, viva.gr & public.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ: Πλατεία Συντάγματος (info point Δήμου Αθηναίων)| Δε-Πα 10:00-18:00 – ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: +30 2118008181 | Δε-Πα 10:00-18:00 – ΑΜΕΑ: +30 210 3221 897 | Δε-Πα 10:00-17:00