Skip to main content

Η έρευνα δείχνει ότι το αντιλαμβανόμενο επίπεδο απασχόλησης ενός ατόμου μπορεί να συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την αυτοεκτίμησή του. Οι άνθρωποι που είναι πολυάσχολοι από επιλογή μπορεί να αισθάνονται απαραίτητοι και σημαντικοί, αυξάνοντας έτσι τα συναισθήματα αυτοεκτίμησής τους. Αυτός επίσης μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αποφύγουν ή να εξαλείψουν επώδυνα συναισθήματα και καταστάσεις. Εάν είστε πολύ απασχολημένοι, δεν μπορείτε να εστιάσετε σε αυτό που σας ενοχλεί ή σας προκαλεί δυσφορία.
Ένας πολυάσχολος άνθρωπος χωρίς προσωπικό χρόνο έχει επικρατήσει στη συνείδηση των περισσοτέρων να θεωρείται ως άτομο υψηλού status. Περαιτέρω, οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι όποιος είναι μονίμως απασχολημένος με κάτι είναι και παραγωγικός. Ωστόσο, κάποιος που έχει πολλές υποχρεώσεις ή κάποιος που δεν κάθεται λεπτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι παραγωγικός ή ότι χρησιμοποιεί το χρόνο του αποτελεσματικά.
Τι σημαίνει να είστε πολυάσχολοι για την συναισθηματική σας υγεία
 
Όταν η διαρκής απασχόληση δοξάζεται και ενθαρρύνεται, μπορεί να καταλήξετε να το παρακάνετε με ποικίλες υποχρεώσεις, ραντεβού, δεσμεύσεις και ευθύνες. Τα συναισθήματα που μπορεί να βιώσετε όταν είστε μονίμως απασχολημένοι με κάτι περιλαμβάνουν:

Ανησυχία
Στρες
Συντριβή
Ανεπάρκεια
Λύπη
Απογοήτευση
Θυμό
Μοναξιά
Απελπισία
Ανικανότητα
Ενοχή

Εάν δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε εργασίες ή να τηρήσετε τις πολλές υποχρεώσεις στις οποίες έχετε αφιερώσει τον εαυτό σας, μπορεί να καταλήξετε να αισθάνεστε ένοχοι ή σαν να έχετε απογοητεύσει τους άλλους. Εάν αντλείτε αυτοεκτίμηση μέσω της παραγωγικότητας και της ολοκλήρωσης των καθηκόντων σας, η αίσθηση ότι υπολείπεστε μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη που έχετε για τον εαυτό σας.
Η υπεραπασχόληση και η εξάντληση (σωματική και πνευματική) μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του στρες ή/και σε μειωμένη αυτοεκτίμηση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμα σοβαρότερες διαταραχές ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων του έντονου άγχους, της κατάθλιψης και της χρήσης ουσιών.
Τι σημαίνει να είστε πολυάσχολοι για την σωματική σας υγεία
 
Η ανάγκη σας να είστε διαρκώς απασχολημένοι με κάτι μπορεί να σας οδηγήσει στο να «θυσιάσετε» τη σωματική σας ευεξία προκειμένου να εκπληρώσετε τα καθήκοντά σας. Μπορεί να καταλήξετε να παίρνετε γρήγορες αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την καθημερινή σας σωματική υγεία, αντί να κάνετε πιο προσεκτικές επιλογές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να μην δίνετε προτεραιότητα στην άσκηση όσο θα θέλατε ή να μην κοιμάστε όσο χρειάζεται το σώμα σας. Μπορεί επίσης να αγνοείτε ή να παραμερίζετε τυχόν προβλήματα σωματικής υγείας αντί να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να αναζητήσετε διάγνωση και θεραπεία.
Η υπεραπασχόληση μπορεί να επηρεάσει τη σωματική σας υγεία προκαλώντας ή επιδεινώνοντας τα ακόλουθα:

Μυϊκή ένταση/πόνος
Ανησυχία
Αυπνία
Πονοκέφαλοι
Φλεγμονή
Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού
Κούραση
Μείωση της σεξουαλικής ορμής (λίμπιντο)
Προβλήματα πέψης
Καρδιαγγειακή νόσο
Πώς το να είστε πολυάσχολοι επηρεάζει τις σχέσεις σας
 
Τα απαιτητικά προγράμματα μπορεί να αφήσουν καθόλου ή πολύ λίγο χρόνο για ουσιαστικές συνδέσεις με άλλους. Μπορεί να αισθάνεστε απομονωμένοι και μόνοι και οι γύρω σας – φίλοι, οικογένεια, σύντροφος – μπορεί να αισθάνονται απόρριψη ή θυμό με την έλλειψη διαθεσιμότητάς σας.
Οι σχέσεις απαιτούν χρόνο και προσπάθεια απ’ όλα τα μέρη που συμμετέχουν. Το να σας τραβούν σε πολλές κατευθύνσεις οι υποχρεώσεις σας μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άγχος και να μην μπορείτε να ασχοληθείτε πλήρως με αυτές.
Πώς να εξισορροπήσετε την επαγγελματική με την προσωπική ζωή
 
Εάν αισθάνεστε ψυχικά καταπονημένοι, σωματικά κουρασμένοι ή και τα δύο, είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στην υγεία και την ευεξία σας. Αν και μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο να μετατοπίσετε τις προτεραιότητες και τον χρόνο σας, κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ψυχική και σωματική ευεξία, καθώς και σε πιο ουσιαστικές σχέσεις με τους αγαπημένους σας.
Αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, δοκιμάστε τις ακόλουθες συμβουλές:

Ασκήστε την ενσυνειδητότηταως έναν τρόπο για να συνδεθείτε με τον εαυτό σας και να παρατηρήσετε τις σκέψεις σας χωρίς κρίση.
Εάν είναι δυνατόν, προγραμματίστε διακοπές για τον εαυτό σας (και μην τις γεμίζετε με δραστηριότητες), ώστε να μπορείτε να ανανεωθείτε.
Βάλτε ως προτεραιότητα να περάσετε χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, για να νιώσετε συνδεδεμένοι, αγαπητοί και γεμάτοι ενέργεια.
Αφιερώστε μικρές στιγμές κάθε μέρα για να εκτιμήσετε τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να γράφετε ημερολόγιο για ένα πράγμα για το οποίο είστε ευγνώμονες καθημερινά.
Βάλτε όρια με τους άλλους και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν πειράζει να λέτε «όχι». Εάν «τεντώνετε» συστηματικά τον εαυτό σας σε βάρος της προσωπικής σας ευημερίας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες μακροπρόθεσμα.
Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η αυτοεκτίμησή σας δεν προέρχεται από το να είστε παραγωγικοί ή πολυάσχολοι. Επινοήστε ένα μάντρα που εκφράζει τι σημαίνει αυτοαξίαγια εσάς ή γιατί αγαπάτε τον εαυτό σας, και προσπαθήστε να το απαγγέλλετε καθημερινά.
Ορίστε μια υπενθύμιση στο τηλέφωνό σας ή κολλήστε ένα post-it στον καθρέπτη του μπάνιου που σας υπενθυμίζει να αναπνεύσετε και να αφιερώσετε χρόνο για τον εαυτό σας.
Επικοινωνήστε με έναν θεραπευτή εάν δυσκολεύεστε στην καθημερινότητά σας ή εάν παρατηρήσετε ότι η συνολική ποιότητα ζωής σας έχει μειωθεί.
Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό σας όταν αναλαμβάνετε εργασίες, γνωρίζοντας ότι αυτό μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.
Εάν είστε πολυάσχολοι για να αποφύγετε δυσάρεστες σκέψειςή συναισθήματα, προσπαθήστε να προσδιορίσετε τι δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε. Εάν αυτό σας φαίνεται αδύνατο, είναι καλή ιδέα να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που μπορεί να σας υποστηρίξει.
Χωρίστε νοητά την καθημερινότητα σε κομμάτια – δουλειά, προσωπική ζωή, χρόνος με τον εαυτό σας. Φροντίστε πάντα να αφήνετε χρόνο για τον εαυτό σας, ακόμα κι αν είναι απλώς για ένα μικρό διάλειμμα. Αυτή είναι μια σημαντική υπενθύμιση στον εαυτό σας ότι είστε ένα άξιο και πολύτιμο άτομο.

ΠΗΓΗ:vita.gr