Skip to main content

iyfiyfiyfliyf.jpeg

Με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την πόλωση που προκαλεί στην κοινωνία μας, με την επερχόμενη εορταστική περίοδο, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Ίλβα Γιόχανσον, πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στην Βρυξέλλες.

Η δήλωση της Johansson βασίζεται στην αύξηση της εξτρεμιστικής προπαγάνδας που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο καθώς και στο αυξανόμενο επίπεδο απειλής στα κράτη μέλη μέσω πρόσφατων επιθέσεων στο Βέλγιο και τη Γαλλία.

Η Γιόχανσον δεσμεύτηκε να διατεθούν επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ ως μέρος του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα, η κυβέρνηση του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε ότι σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο διεθνές πλαίσιο, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να οξύνει τις εντάσεις, να αυξήσει την πόλωση και να τροφοδοτήσει την τρομοκρατία.

Σαφώς, δεν μπορούμε ούτε πρέπει να το επιτρέψουμε, εξήγησε, προσθέτοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση της απειλής.

Η προειδοποίηση ήρθε λίγες μέρες αφότου ένας ριζοσπάστης ισλαμιστής, γνωστός στις αρχές, μαχαίρωσε θανάσιμα έναν Γερμανοφιλλιπινέζο τουρίστα και τραυμάτισε άλλα δύο άτομα με σφυρί κοντά στον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, ενισχύοντας την επαγρύπνηση της ΕΕ και τις ανησυχίες για επικείμενες επιθέσεις.

Ο ύποπτος, που ταυτοποιήθηκε ως Armand Rajabpour-Miyandoab, είχε ορκιστεί πίστη στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος σε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πόλεμος στη Γάζα και ο τρόμος της Χαμάς επιδεινώνει αυτή την κατάσταση. Ο κίνδυνος περαιτέρω συναισθηματισμού και ριζοσπαστικοποίησης των βίαιων ισλαμιστών δραστών είναι υψηλός, είπε ο Φέιζερ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Οι αρχές ασφαλείας μας συνεργάζονται πολύ στενά, πρόσθεσε. Αυτή τη στιγμή πρέπει να παρακολουθούμε ιδιαίτερα στενά τις ισλαμιστικές απειλές και να συνεργαστούμε με τις γειτονικές χώρες ενάντια στην ισλαμιστική προπαγάνδα.

Το 2016 και το 2018, οι αγορές του Βερολίνου και του Στρασβούργου έγιναν σκηνές φονικών τρομοκρατικών επιθέσεων.

Οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν ένα 15χρονο αγόρι και τον συνεργό του την περασμένη Πέμπτη με την υποψία ότι σχεδίαζαν μια επίθεση ισλαμιστικού τύπου σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά. Οι αστυνομικές δυνάμεις σε πολλές χώρες της ΕΕ ενισχύουν την ασφάλεια γύρω από τέτοιες αγορές φέτος.

Η παρατεταμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή όξυνση επίσης τους φόβους ότι η βία μπορεί να διεισδύσει στην Ευρώπη.

Οι χώροι λατρείας, συμπεριλαμβανομένων των συναγωγών και των τζαμιών, βρίσκονται επίσης σε κατάσταση συναγερμού από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στις αρχές Οκτωβρίου, εν μέσω φόβων για αντίποινα τόσο μεταξύ των εβραϊκών όσο και των μουσουλμανικών κοινοτήτων. Οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, έχουν αυξημένη αστυνομική παρουσία γύρω από τέτοιους χώρους.

Ένας Γάλλος δάσκαλος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στη βορειοανατολική πόλη Arras από έναν πρώην μαθητή με ιστορικό ισλαμικής ριζοσπαστικοποίησης στις 13 Οκτωβρίου, μόλις έξι ημέρες μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι μαχητές της Χαμάς ξεκίνησαν μια θανατηφόρα έξαψη στο νότιο Ισραήλ, αφήνοντας περίπου 1.200 νεκρούς αμάχους.

Μέρες αργότερα, ένας δράστης που ισχυριζόταν ότι εμπνεύστηκε από το Ισλαμικό Κράτος πυροβόλησε θανάσιμα δύο Σουηδούς στις Βρυξέλλες. Ο δράστης, Τυνήσιος, είχε ζητήσει ανεπιτυχώς άσυλο στο Βέλγιο, αλλά οι βελγικές αρχές δεν μπόρεσαν να δώσουν συνέχεια στην εντολή απέλασής του.

Η Γιόχανσον, είπε ως απάντηση στην επίθεση ότι το μπλοκ έπρεπε να εντείνει τις προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι οι παράτυποι μετανάστες που αποτελούν «κίνδυνο ασφαλείας» θα επιστρέφουν γρήγορα στις χώρες διέλευσης ή προέλευσης.

Η ισλαμική τρομοκρατία παραμένει η μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή στη Δυτική Ευρώπη και οι μόνοι παράγοντες αναμένεται να συνεχίσουν να διαπράττουν τις περισσότερες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην ΕΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Europol, Jan Op Gen Oorth, στο Euronews τον Σεπτέμβριο.

 

ΠΗΓΗ:money-tourism.gr