Skip to main content

65-1435tgadnατηινφο.jpeg

Η αναμενόμενη έγκριση των spot bitcoin ETFs, το halving και η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed ενδέχεται να αποτελέσουν μία εξαιρετική εξέλιξη για την αγορά των κρυπτονομισμάτων

 

Τα στελέχη της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων έκαναν λόγο για την έναρξη ενός νέου ράλι με όλο και περισσότερους να αναμένουν νέα ιστορικά υψηλά για το bitcoin το 2024, πάνω από τα 100.000 δολάρια. Σημειωτέον πως το bitcoin έχει καταγράψει ράλι άνω του 120% φέτος, με πολλούς να είναι αισιόδοξοι ότι η άνοδος θα συνεχιστεί και το 2024.

Σήμερα ειδικά το κορυφαίο κρυπτονόμισμα όχι μόνο ξεπέρασε το όριο των 41.000 δολαρίων, αλλά πρόσκαιρα «έπιασε» και τα 42.000 δολάρια φτάνοντας έτσι στο υψηλότερο επίπεδο του εδώ και σχεδόν είκοσι μήνες. Η δυναμική αυτή επεκτάθηκε και σε έτερα crypto με το δεύτερο κυριότερο ψηφιακό νόμισμα, το Ether, να ανεβαίνει έως και στα 2.260 δολάρια, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο του από τον περασμένο Μάιο.

«Αισθάνομαι ότι το 2023 ήταν ένα έτος το οποίο θα μας προετοιμάσει  για το επερχόμενο  bull run που έρχεται ακόμη. Είμαστε, όμως, πολύ αισιόδοξοι τόσο για το 2024 όσο και για το 2025», δήλωσε ο CEO της Ledger, Πασκάλ Γκοτιέ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC.

 

Το τελευταίο υψηλό ρεκόρ του νούμερο ένα ψηφιακού νομίσματος στα σχεδόν 69,000 δολάρια καταγράφηκε τον Νοέμβριο του 2021. Έκτοτε, η βιομηχανία των crypto έχει πληγεί από μια σωρεία προβλημάτων, από την κατάρρευση κρυπτονομισμάτων και διαφόρων πρότζεκτ μέχρι τις πτωχεύσεις εταιρειών και τις νομικές περιπέτειες που πιέζουν τον κλάδο.

Το FTX, που κάποτε αποτελούσε το κορυφαίο ανταλλακτήριο crypto, κατέρρευσε, με τον ιδρυτή της, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ να αντιμετωπίζει πια πάνω από 100 χρόνια φυλάκισης, αφού κρίθηκε ένοχος για επτά κατηγορίες απάτης.

 

Αντιστοίχως και ο επικεφαλής του BinanceΤσανγκπένγκ Ζάο, δήλωσε ένοχος σε ποινικές κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν και παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας στο πλαίσιο εξωδικαστικού διακανονισμού ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

 

Πολλοί στον κλάδο βλέπουν την ολοκλήρωση των δύο αυτών υποθέσεων ως μια γραμμή που οριοθετεί  την αγορά. «Νομίζω ότι μόλις τελειώσει σύντομα η κερδοσκοπική φάση, τότε θα μπορούμε να βασιστούμε σε πραγματικούς επενδυτές οι οποίοι θα επικεντρωθούν στην τεχνολογία και τα προβλήματα που τα κρυπτονομίσματα μπορούν να λύσουν, αντί να έχουμε απλώς ένα γιγαντιαίο ψηφιακό καζίνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Lightspark, Ντέιβιντ Μάρκους, ο οποίος μετά από την αποτυχία του stablecoin Diem, εργάζεται, πια, στην τεχνολογία για τη βελτίωση του bitcoin ως δικτύου πληρωμών.

Tώρα που τα ζητήματα αυτά έχουν ξεπεραστεί, οι επενδυτές επικεντρώνονται στις θετικές εξελίξεις. Η πρώτη εξ αυτών είναι ο ενθουσιασμός για την αναμενόμενη έγκριση των πρώτων spot Bitcoin ETFs, με τη δεύτερη να είναι το «halving» το οποίο αναμένεται να λάβει χώρα τον Μάιο του 2024. Όπως τονίζει και ο αντιπρόεδρος της CoinDCX, Βιτζέι Αγιάρ, αυτές οι εξαιρετικές για τον κλάδο εξελίξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα τεράστιο ράλι στην τιμή του bitcoin.

Η Standard Chartered εκτίμησε πως το bitcoin ενδέχεται να αγγίξει και τα $100.000 μέχρι τα τέλη του 2024 λόγω των ETFs. Η Matrixport, από την πλευρά της, εκτίμησε πως το bitcoin θα αγγίξει τα $63.140 μέχρι τον Απρίλιο και τα $125.000 μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

 

Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve θα είναι κάτι το θετικό για το bitcoin το οποίο θεωρείται ως περιουσιακό στοιχείο αυξημένου κινδύνου. Συνάμα, όμως, ορισμένοι θεωρούν το bitcoin και ένα «ασφαλές καταφύγιο» όπως ο χρυσός, επενδύοντας σε αυτό σε περιόδους γεωπολιτικών ταραχών.

Ο Ατζάι και άλλοι αναλυτές, πάντως, έχουν προειδοποιήσει πως οι επενδυτές δε θα πρέπει να βιαστούν, αφού σε περίπτωση που τα ETFs δεν εγκριθούν, η πτώση θα είναι απότομη και σημαντική.

 

Πηγή: https://www.newmoney.gr/