Νόσησαν πριν από αρκετό καιρό,ακόμα και μήνες και παραπονιούνται ότι κυριολεκτικά δεν μπορούν να συνέλθουν. Και δεν μιλάμε μόνο για ανθρώπους που νόσησαν βαριά και νοσηλεύτηκαν, αλλά και για νέους και υγιείς ανθρώπους που το πέρασαν όπως χαρακτηριστικά λέμε «στο πόδι».
Αδυναμία στα άκρα, έλλειψη συγκέντρωσης, αίσθημα βαριάς κόπωσης ακόμα και μετά από απλές καθημερινές δραστηριότητες, σύγχυση αλλά και σημάδια κατάθλιψης, είναι ελάχιστα από τα 200 καταγεγραμμένα συμπτώματα που αναφέρουν άνθρωποι που νόσησαν. Συμπτώματα από ανθρώπους που έχουν να αντιμετωπίσουν ένα «φάντασμα», καθώς τα συμπτώματα αυτά, δεν δικαιολογούνται από την συνολική κλινική τους εικόνα. Το περιβάλλον είναι δύσπιστο και πολλές φορές τους θεωρεί υπερβολικούς .‘Ανθρωποι που παραπονιούνται ότι η ζωή τους άλλαξε ολοκληρωτικά μετά τη νόσηση, έχουν μπει σε ένα μαραθώνιο επισκέψεων σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, χωρίς ωστόσο να μπορούν να πάρουν ξεκάθαρη απάντηση.
Οι γιατροί που επισκέπτονται, δεν έχουν ακόμα τις γνώσεις για να εξηγήσουν τί ακριβώς είναι το «long covid», συνεπώς περιορίζονται και οι συμβουλές που μπορούν να τους δώσουν σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα.
Πρόκειται για μία νέα νόσο, για μια προσωρινή κατάσταση, ή απλά για το σωματοποιημένο μετατραυματικό στρες όσων νόσησαν βαριά;
Υπάρχει επίσημο ιατρικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης αυτών των συμπτωμάτων, έστω και για όσους νόσησαν ελαφριά, άλλα παρόλα αυτά συνεχίζουν να μην μπορούν να επανέλθουν στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς;
Μέσα από ένα βίντεο της «Καθημερινής», αναδεικνύεται το σοβαρό ζήτημα που πολύ εύστοχα περιγράφεται ως «Η δεύτερη πανδημία, μέσα στην πανδημία. Πραγματικές μαρτυρίες ανθρώπων που άλλαξε η ζωή τους, περιγράφουν πώς το βιώνουν.
Δείτε το video
Produced By