επιμέλεια: Μαριάντζελα Χατζηεφραιμίδου
Πόσες φορές έχετε φτάσει στα όριά σας στην προσπάθεια να πείσετε το παιδί σας να μαζέψει τα πράγματά του όταν έρχεστε αντιμέτωπη με το χάος; Και ακόμα περισσότερες δυσανασχετείτε, με την άρνησή του να διατηρήσει το χώρο του τακτοποιημένο μετά από ατέλειωτες ώρες που ξοδεύετε προκειμένου να βάλετε μία τάξη.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή κι ας παραδεχτούμε το εξής. Πριν εξαντληθείτε ψυχολογικά και σωματικά, σκεφτέιτε απλά πως τίποτα από όλα αυτά τα αντικείμενα,παιχνίδια, βιβλία κλπ,που βρίσκονται μέσα σε αυτό το δωμάτιο δε βρέθηκε εκεί από μόνο του!
Φυσικά όλοι οι γονείς λατρεύουμε να βλέπουμε τη χαρά στο πρόσωπο του παιδιού μας όταν του αγοράζουμε κάθε τόσο μικρά ή μεγάλα δώρα, ή του προσφέρουμε κάτι που τόσο επιθυμεί. Κι εκεί ακριβώς ξεκινά το πρόβλημα.
Υπάρχει λύση; Φυσικά, αρκεί να ακολουθήσετε μερικές από τις παρακάτω συμβουλές.
1. Κάντε ξεκαθάρισμα
Σίγουρα μέσα σε όλο αυτό το «χάος» υπάρχουν λίγα ή πολλά παιχνίδια,βιβλία και μικροαντικείμενα τα οποία το παιδί μας δεν χρησιμοποιεί πια γιατί απλά τα έχει βαρεθεί ή έχουν πάψει πλέον να λειτουργούν. Πετάξτε αυτά που είναι πλέον άχρηστα και αποθηκεύστε εκείνα με τα οποία έχει πολύ καιρό να ασχοληθεί μαζί τους.
Αφού τα αποθηκεύσετε μπορείτε να τα χαρίσετε σε ένα μικρότερο παιδί ή να τα προσφέρετε σε μια οικογένεια που τα έχει ανάγκη. Τα παιδιά συνήθως παίζουν με ό,τι βρίσκεται στο οπτικό τους πεδίο, οπότε να είστε σίγουρη ότι παιχνίδια στοιβαγμένα σε δυσπρόσιτα σημεία πολύ πιθανό να μην τα αναζητήσει ξανά.
2. Λειτουργήστε ομαδικά
Η ακαταστασία δεν είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να λύσετε μόνη σας, καθώς απαιτεί ομαδική δουλειά. Δείτε τη διαδικασία αυτή, σαν μια ευκαιρία να επικοινωνήσετε με το παιδί σας και να το κάνετε να επαναπροσδιορίσει τις ανάγκες του. Επιχειρήστε να το πείσετε για το πόσο σημαντικό είναι να αγοράζουμε πράγματα που πραγματικά μας αρέσουν και μας κάνουν χαρούμενους. Θέστε όρια σχετικά με το πόσο συχνά θα μπορεί να αγοράζει ένα καινούριο παιχνίδι και πως θα πρέπει να σκέφτεται αυτή του την επιλογή. Έτσι θα αρχίσει να μπαίνει σταδιακά στη λογική του να μην καταναλώνει αλόγιστα από παρόρμηση και να απολαμβάνει πραγματικά τις αγορές του.
3. Ρουτίνα καθαριότητας
Ορίστε μέσα στην ημέρα ή ακόμα και μέσα στην εβδομάδα, ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα τακτοποίησης και καθαριότητας του χώρου του, στο οποίο με τη βοήθειά σας πάντα, θα συμμετέχει ενεργά. Αυτό μπορεί να είναι μία ώρα την εβδομάδα ή ακόμα και δέκα λεπτά την ημέρα. Ειδικά στην δεύτερη περίπτωση, θα εκπλαγείτε με το πόσα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, αν αφιερώσετε μαζί του το χρόνο αυτό δυναμικά. Βάλτε μουσική, τραγουδήστε κατά τη διάρκεια και τέλος επιβραβεύστε το για τη συμμετοχή του.
4. Δώστε του κίνητρο
Αποδεδειγμένα το να διατηρούμε το χώρο μας καθαρό και τακτοποιημένο, συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των επιπέδων του στρες και μας χαρίζει χαλάρωση και ηρεμία. Αυτό φυσικά είναι κάτι που δεν είναι εύκολο να το αντιληφθεί ένα παιδί, μπορούμε όμως να εστιάσουμε στο γεγονός ότι αν συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία αυτή κι αναλάβει την ευθύνη της τάξης του προσωπικού του χώρου, θα έχουμε κι εμείς περισσότερο χρόνο να ασχοληθούμε μαζί του δημιουργικά. Αυτό είναι ένα ισχυρό κίνητρο για το παιδί μας.
Σταδιακά θα μπει στη διαδικασία να συμμετέχει,προκειμένου να απολαμβάνει μαζί μας περισσότερο ποιοτικό χρόνο. Είναι μια δίκαιη συμφωνία, που προάγει ταυτόχρονα τη διαπραγματευτική του ικανότητα.
5. Δεν χρειάζεται πανικός
Η διαδικασία αυτή ίσως πάρει χρόνο και οφείλουμε να αποδεχτούμε το γεγονός πως δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Λίγο εως πολύ όλα τα παιδιά έχουν τις ίδιες ανάγκες, απλά διαφέρει ο τρόπος με τον οποίο τις επικοινωνούν και αυτό καμιά φορά δυσκολεύει τη διαδικασία. Δείτε το σαν μία πρόκληση που μόνο καλό θα κάνει στη σχέση σας με το παιδί σας σε όλα τα επίπεδα.