Skip to main content

photo:(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οργανωμένοι, πειθαρχημένοι και αποφασισμένοι, έτσι περιγράφονται από αστυνομικές πηγές οι συλληφθέντες για τα επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου που προκάλεσαν τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.

Ο διάλογος μεταξύ του προφυλακισθέντα για τη ρίψη της φονικής φωτοβολίδας και του αδερφού του που επίσης έχει συλληφθεί αποκαλύπτει την κυνικότητα τους.

Ο μικρότερος αδερφός τον καθησυχάζει για τις συνέπειες και τις συνθήκες που πρόκειται να αντιμετωπίσει στο Κέντρο Κράτησης:

Αδερφός: Ναι ρε μ@@@@.
Δράστης: Πρέπει να με περιμένει όλη η Αυλώνα εκεί μέσα.
Αδερφός: (Χαχαχα) Γ@@@@ τα 
Δράστης: Εντάξει δεν θα με πάρουν και με… και να μην με περιμένανε, ξέρουνε τι έχω κάνει γι` αυτό δεν θα με πέρνανε μεεε…
Αδερφός: Ναι ρε αφού ο γύφτος στο Ζεφύρι μου πε ότι μου λέει μόνο και μόνο που έχεις κάνει αυτό…
Δράστης: Για πες.
Αδερφός: Μόνο και μόνο που έχεις κάνει αυτό λέει θα σε έχουν όλοι πολύ πάνω.

Από τους περίπου 20 βασικούς οργανωτές, οι οκτώ ήταν ο σκληρός πυρήνας της ηγεσίας, πέντε από αυτούς οι ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης την μοιραία νύχτα της 7ης Δεκεμβρίου.

Η αλλαγή σχεδίου επίθεσης

Σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας δύο άτομα από την ομάδα των ηθικών αυτουργών, ενας εξ αυτών ο μάνατζερ του τράπερ, κατασκεύασαν πριν τον αγώνα και στη συνέχεια μετέφεραν τα πολεμοφόδια από το γήπεδο «Καραισκάκη» στο «Μελίνα Μερκούρη». Ο Αρχηγός ωστόσο της Θύρας των θερμόαιμων τροποποίησε το σχέδιο επίθεσης μόλις έφτασε στο γήπεδο και έδωσε εντολή να γίνει μετά το 1ο σετ αντί του τέλους του αγώνα.

Αρχηγός και μάνατζερ έβγαλαν τον κόσμο από το γήπεδο, τους «μικρούς» όπως τους αποκαλούσαν, τους εξόπλισαν και έδωσαν την εντολή, με τον Αρχηγό να ρίχνει την πρώτη φωτοβολίδα. Οι αστυνομικοί άκουσαν τον μαινόμενο αλλά καθοδηγούμενο όχλο που είχε κάλυψη σαν στρατιωτικό άγημα από μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα προπομπούς, να φωνάζουν: «Έχουμε πόλεμο κ@@μπατσοι, θα σας σκοτώσουμε όλους. Νέα Σμύρνη σας χρειάζεται ξανά. Θα σας βρούνε όλους κρύους».

Γνώριζαν ακόμα και τις κάμερες

Όπως προέκυψε από την έρευνα, αφορμή για την επίθεση ήταν η επέτειος Γρηγορόπουλου και τα επεισόδια που είχαν προηγηθεί στον Βόλο. Έστειλαν τους φυσικούς αυτουργούς να προμηθευτούν μπιτόνια με βενζίνη από κοντινό πρατήριο και έφεραν δυναμίτες για να κατασκευάσουν επί τόπου αυτοσχέδιες βόμβες που εξαπέλυαν στους αστυνομικούς μαζί με τις φωτοβολίδες.

Μάλιστα από απομαγνητοφωνημένη συνομιλία των αδερφών εκ των οποίων ο ένας κατηγορείται για την μοιραία βολή, προκύπτει και η ανησυχία τους μήπως ανακαλύψει η Αστυνομία τους προπαρασκευαστικές τους ενέργειες με τον μάνατζερ να τους ενημερώνει από πού είχε συλλέξει υλικό από κάμερες η Αστυνομία.

«Πήγαν να σκοτώσουν»

Σε μεταξύ τους επικοινωνίες οι χούλιγκαν παραδέχονται τις προθέσεις που είχαν ακόμη και να σκοτώσουν και μάλιστα με αναρτήσεις σε social media έδειχναν και την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα.

Τηλεφωνική συνομιλία εμπλεκομένων:

Φίλος: Και ευθεία βολή ε; Μπαμ.
Χούλιγκαν: Ναι
Φίλος: Και όποιον πάρει ο χάρος
Χούλιγκαν: Τα πήγανε 10 άτομα εκεί τα άδειασαν όλα. Εδώ ρε μ@@@ είχαν 40 δυναμίτες. Δεν ήταν μόνο ναυτικές ήταν πολλά τα πράγματα εκείνη την ημέρα. Ξέρεις τι είναι να φας 40 δυναμίτες τώρα;
Φίλος: Πήγανε για θάνατο δηλαδή; Πήγαν να σκοτώσουν
Χούλιγκαν: Ναι πήγαν να γ@@@@ τα ΜΑΤ και ήταν λίγα τα ΜΑΤ.
 
Ο ίδιος χούλιγκαν μιλώντας με έναν άλλο οπαδό καταγράφεται να προσβάλει την μνήμη του νεκρού αστυνομικού με τον φίλο του να του λέει:


Φίλος: Ε, εντάξει τώρα και αυτός ρε φίλε την δουλειά του πάει να κάνει και να πούμε βρέθηκε νεκρός…
Χούλιγκαν: Ε τώρα, ε έχει ένα δείπνο εκεί ψηλά με τον Φιλόπουλο και με τον Μιχάλη και με τον Άλκη, δειπνούν όλοι μαζί.

Ο ίδιος εμφανίζεται περήφανος για τη πράξη της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία, καθώς, όπως αναφέρει, αυτή η πράξη αποτελεί ισχυρό επίτευγμα έναντι των οπαδών αντίπαλων ομάδων, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Χούλιγκαν: Σκοτώσαμε άνθρωπο
Φίλος: Δεν μου λες τώρα πιο δυνατοί οπαδικά ποίοι είναι στην
Αθήνα;
Χούλιγκαν: Αυτή την στιγμή;
Φίλος: Ναι
Χούλιγκαν: Εμείς ρε μ@@@@
Φίλος: Σωστός
Χούλιγκαν: Σκοτώσαμε άνθρωπο τι μου λές τώρα. Εμείς και οι παοκτζήδες. 
Φίλος: Εγκληματικές οργανώσεις
Χούλιγκαν: Έτσι! Οι άλλοι φλώροι είναι

Τα ερωτήματα για τον αρχηγό

Το ερώτημα που ενδεχομένως θα απασχολήσει τις Ανακριτικές Αρχές και παραμένει αναπάντητο για τον Αρχηγό των χούλιγκαν με το ψευδώνυμο «Κοντός», είναι ποιοι τον βοήθησαν να διαφύγει εγκαίρως εκείνη τη νύχτα. Ένα ακόμη σοβαρό ερώτημα για εκείνον είναι ότι εντοπίστηκε στα Ιωάννινα στην προσπάθειά του να διαφύγει και είχε πάνω του 5.000 ευρώ.

Κανείς άλλος από τους συλληφθέντες δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό για την επιχείρηση της Αστυνομίας, εκτός από αυτόν που φαίνεται πως κάποιος είχε πληροφόρηση και τον ενημέρωσε.

Ο ρόλος της ηγετικής ομάδας και τα οικονομικά της και όχι μόνο οφέλη που προκύπτουν από την έρευνα της Αστυνομίας, ίσως αναδείξει και άλλους εμπλεκόμενους.

Οι ηθικοί αυτουργοί και η δομή της εγκληματικής οργάνωσης

Στρατολογούσαν και έκαναν «πλύση εγκεφάλου» σε νεαρά άτομα από 16 έως 20 ετών, μετατρέποντάς τους σε φονικές μηχανές, χωρίς ηθικό φραγμό. Κατηγορούνται ότι είναι οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονικής επίθεσης κατά των ΜΑΤ στου Ρέντη που βάφτηκε με το αίμα του Γιώργου Λυγγερίδη.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της αστυνομίας, ο «κοντός» όπως είναι το παρατσούκλι του αποτελούσε τον ηγέτη και καθοδηγητή της θύρας των οργανωμένων οπαδών. Είναι ο άνθρωπος που βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο, έχοντας ακόμα και διαπίστευση. Εμφανίζεται άλλοτε ως υποκινητής επεισοδίων και άλλοτε ως φυσικός αυτουργός.

Χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνος αφού έφερνε σε κάποιους αγώνες οπλισμό, τον οποίο δεν δίσταζε να χρησιμοποιήσει απλά και μόνο για τη διασκέδασή του. Εμφανίζεται να είναι εργαζόμενος σε μπουτίκ της ομάδας ενώ έχει ιστορικό επιθέσεων κατά οπαδών αντίπαλης ομάδας αλλά και αστυνομικών.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, ο κοντός διατηρούσε άμεση επικοινωνία με διοικητικά μέλη της ομάδας και αποκόμιζε χρήματα κυρίως από πώληση εισιτηρίων και προσκλήσεων τις οποίες λάμβανε δωρεάν.

Γνωστός στους κύκλους των χούλιγκανς ως «Όμλε», ο στενός, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, συνεργάτης του κοντού, είναι αρχηγός της σκληρότερης ομάδας συνδέσμου στα Δυτικά Προάστια , μέλη της οποίας οργανώνουν και εκτελούν επιθέσεις σε βάρος αντίπαλων οπαδών ή αστυνομικών. Δεν δίσταζε συμφωνα με την αστυνομία να καταφέρνει «χαρακτηριστικά» μαχαιρώματα σε αντίπαλους οπαδούς, τα οποία στην γλώσσα των οπαδών λέγονται «τσιμπιές» και αποτελούν την «υπογραφή» του.

Κερδίζει χρήματα από την πώληση εισιτηρίων αλλά από τις καντίνες εξωτερικού της έδρας της αθηναικής ομάδας αφού υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να καταβάλουν μικροποσά που κυμαίνονται από 20 έως 50 ευρώ. Θεωρείται ο κύριος τροφοδότης οπλισμού με ιστορικό επιθέσεων στο παρελθόν.

Ο 3ος κατηγορούμενος φέρεται να μετέφερε τα πανό κατά τις μετακινήσεις των οργανωμένων οπαδών αλλά και οπλισμό συμπεριλαμβανομένων και φωτοβολίδων. Με το κινητό του τηλέφωνο, βιντεοσκοπούσε κάποιες από τις επιθέσεις για να τις αναρτήσει στο Διαδίκτυο. Προστάτευε την ηγεσία της οργάνωσης από ανταγωνιστές, στους οποίους δεν δίσταζε να επιτεθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα.

Κέρδιζε χρήματα από τα εισιτήρια αλλά δεν διστάζε να έρθει σε αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα ηγετικά Μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης, όταν υπήρχε κίνδυνος να χάσει μερίδιο από τα λεγόμενα «μεροκάματα».

Το 4ο φερόμενο ως ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης, ήταν ηγέτης των οπαδών που δραστηριοποιούνται στον Κορυδαλλό και μάλιστα στο κλειστό “Μελίνα Μερκούρη”. Ήταν αυτός που έλεγχε τα εισιτήρια και αποφάσιζε ποιος θα μπει στο γήπεδο. Προκειμένου να αθωώσει τους συμμετέχοντες σε επεισόδια, προσφερε χρήματα στα θύματά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία συμμετείχε στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την εκδήλωση επεισοδίων, και τις περισσότερες φορές έπαιρνε μέρος σε αυτά.

Η παρουσία του 5ου φερόμενου ως ηγετικού μέλους της εγκληματικής οργάνωσης στο κλειστό Μελίνα Μερκούρη το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου 2023 έχει ταυτοποιηθεί. Ο ρόλος του ήταν σε άμεση επαφή και συνεννόηση με την υπόλοιπη ηγετική ομάδα της φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης, καθόταν σε χώρο διαπιστευμένων και κυκλοφορούσε στο γήπεδο χωρίς κανέναν περιορισμό. Εδινε εντολές στον οργανωτή της κερκίδας που τις μεταφέρε στους οργανωμένους οπαδούς με την ντουντούκα. Αποκομίζε χρηματικά οφέλη από τα «μεροκάματα».

«Δαμόκλειος σπάθη»: Πώς οι αστυνομικοί έφτασαν στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης

Πρόκειται για μία γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας με την κωδική ονομασία «Δαμόκλειος σπάθη». Από βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες αλλά και από ανώνυμους πληροφοριοδότες φτάσανε οι αστυνομικοί μετά από 4 μήνες στην εξάρθωση μιας τεραστίων διαστάσεων εγκληματικής οργάνωσης με 160 μέχρι στιγμής κατηγορούμενους.

Υπήρξαν επίσης οι καταθέσεις 310 ατόμων, τρείς εκ των οποίων έχουν μπει στο προγραμμα προστασίας μαρτύρων. Αυτό έγινε καθώς οι κατηγορούμενοι θα προχωρούσαν σε βάρος τους σε πράξεις εκδίκησης και εκφοβισμού.

Επιπλέον έγινε άρση του τηλεφωνικου απορρήτου με τη διαδικασία της σάρωσης των κεραιών τόσο για την υπόθεση στοθ Ρέντη όσο και για άλλες υποθέσεις, που συμμετείχαν τα Μέλη της Οργάνωσης. Από εκεί προέκυψαν και οι διάλογοι μεταξύ των εμπλεκόμενων.

Προσπαθούν να ξεφορτωθούν στοιχεία, όπως π.χ τα ρούχα αλλά και άλλα. Εκφράζουν την αγωνία τους για τον έλεγχο για τυχόν πυρίτιδα πάνω τους. Συνεννούνται για να πουν και τα ίδια περιστατικά στην ανάκριση.

Επιπλέον υπήρξαν και τα λάφυρα. Κατά την διαδικασία των ερευνών στα σπίτια των εμπλεκόμενων εντοπίστηκαν μπλούζες της ομάδας στην οποία ανήκουν, καθώς και άλλων ομάδων που αποτελούσαν «λάφυρα». Από εκεί ανιχνεύτηκε DNA.

Τα 28 πειστήρια από το σημείο των επιθέσεων, δηλαδή φωτοβολίδες ναυτικού τύπου, φωτοβολίδες χειρός, συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων, υπολείμματα Α.Ε.Μ. κ.α., ήταν επίσης ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της έρευνας.

Ρόλο έπαιξαν και τα Social Media. Μάλιστα μετά την «επίτευξη του στόχου τους» ανάρτησαν στην εφαρμογή INSTAGRAM, φωτογραφία που καταδεικνύει την ικανοποίησή τους για το αίσιο για αυτούς αποτέλεσμα.

Κλειδί για την εξιχνίαση της υπόθεσης αποδείχθηκε η άμεση αντίδραση της αστυνομίας με τη συλλογή των ρούχων που είχαν προσπαθήσει να κάψουν στις τουαλέτες του γηπέδου.

Ενδεικτικό της σκληρότητας τους είναι και ένας από τους πολλούς διαλόγους που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί, μεταξύ ενός εκ των συλληφθέντων παραδέχεται τη συμμετοχή του στα επεισόδια με φίλο του και με ωμή κυνικότητα αναφέρει πως ο «άτυχος αστυνομικός έχει ένα δείπνο εκεί ψηλά με τον Φιλόπουλο και με τον Μιχάλη και με τον Άλκη δειπνούν όλοι μαζί». Εμφανίζεται περήφανος για τη πράξη της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία, καθώς, όπως αναφέρει, αυτή η πράξη αποτελεί ισχυρό επίτευγμα έναντι των αντίστοιχων, αντίπαλων οπαδών άλλων ομάδων.

ΠΗΓΗ:ertnews.gr