Skip to main content

Σούζι τρως και ψεύδεσαι και τρως! Εμπνευσμένο από την αγαπημένη στιγμή του ελληνικού κινηματογράφου και αφιερωμένο σε όλους τους καλοφαγάδες, το Suzi Tros μεταφέρει την φιλοσοφία των γαστροταβέρνων στην Αγγλία.

Περπατώντας στην Hillgate Street του Λονδίνου, ένα ελληνικό μπλε κάδρο ξεχωρίζει. Περικλείει ένα μικρό εστιατόριο με μεσογειακά πλακάκια, ελληνικές μυρωδιές και καφετιές καρέκλες που θυμίζουν νησιώτικο καφενείο. Σηκώνοντας το βλέμμα στην λευκή ταμπέλα, ξεχωρίζουν οι λέξεις “Suzi Tros”. Το μυαλό ακολουθεί την προδιαγεγραμμένη του πορεία και φτάνει σε κλάσματα του δευτερολέπτου στην ατάκα από την αγαπημένη ταινία του παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου με την Ρένα Βλαχοπούλου. Ένα χαμόγελο σχηματίζεται. “Σούζι έφαγες και άσε την συζήτηση… Σούζι τρως. Και ψεύδεσαι και τρως”. Τι γυρεύει λοιπόν η Βλαχοπούλου στο Λονδίνο;

Την απάντηση την δίνει η Χριστίνα Μουράτογλου, η συνιδιοκτήτρια του εστιατορίου και της επιτυχημένης αλυσίδας μαγαζιών Mazi, που μαζί με τον σύζυγο και συνεργάτη της Adrien Carre, δημιουργούν και διοικούν. Η φράση κατοικεί στο μυαλό της χρόνια, αφού την χρησιμοποιούσε για να πειράξει την μητέρα της, όταν έκανε γαστριμαργικές ατασθαλίες. Η νοσταλγία που συνοδεύει τη φράση, έγινε ικανή το 2019 να δημιουργηθεί ένα μαγαζί, “ωδή στους καλοφαγάδες”, όπως μας αναφέρει η ίδια, που μάλλον λατρεύει όλους και όλες τις “Σούζηδες” του πλανήτη. Το Suzi Tros φυσικά, ήταν επακόλουθο της επιτυχία που γνώριζε μέχρι τότε το πρώτο εστιατόριο του διδύμου, το Mazi του Λονδίνου, που άνοιξε το 2012 και είχε ως όραμα να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο πόσο καινοτόμο, νόστιμο και εκλεπτυσμένο μπορεί να είναι το ελληνικό φαγητό.

Suzi Tros: Η συναρπαστική ιστορία του πιο ιδιαίτερου ελληνικού εστιατορίου στο Λονδίνο

Τι συμβαίνει στο Suzi Tros εδώ και ενάμισι χρόνο;

Ευρηματικότητα, χιούμορ και η αγάπη για τις ελληνικές γεύσεις είναι οι παράγοντες που κάνουν το εστιατόριο να ξεχωρίζει στην γαστρονομική σκηνή του Λονδίνου – με θεατές τους αρκετά απαιτητικούς Λονδρέζους. Έμπνευση και ταυτόχρονα στοιχείο διαφοροποίησης από το Mazi -το διπλανό μαγαζί δηλαδή, δεν χρειάζεται να πάτε πιο μακριά-, αποτελεί η Θεσσαλονίκη. Η αγαπημένη πόλη των καλοφαγάδων, των εγκάρδιων τραπεζιών και των μυστικών συστατικών, μετουσιώνεται με ένα πιο εκλεπτυσμένο και μινιμαλιστικό τρόπο στο Suzi.

Αυτή η γαστρο-ταβέρνα -high end ταβέρνα με χαλαρά vibes και δημιουργική προσέγγιση στην ελληνική κουζίνα- με την bistro αισθητική, κατορθώνει εδώ και τέσσερα χρόνια να προσεγγίζει τους πελάτες ως καλοφαγάδες και να τους μυεί, ανεξαρτήτως εθνικότητας, στην ελληνική φιλοσοφία. Πώς; Από την αισθητική και την ζεστή, κυκλαδίτικη-μίνιμαλ ατμόσφαιρα του μαγαζιού, έως τις μουσικές επιλογές που περιέχουν Μαραβέγια και άλλα ελληνικά παρόμοια κομμάτια και καταλήγοντας φυσικά στο μενού του φαγητού και ποτού που υμνεί την πατρίδα της ιδιοκτήτριας.

Suzi Tros: Η συναρπαστική ιστορία του πιο ιδιαίτερου ελληνικού εστιατορίου στο Λονδίνο

Ταραμάς, φρέσκο ψωμί με πράσα που φτιάχνεται καθημερινά στο μαγαζί, παστιτσάδα με κόκορα και μυζήθρα, η αγαπημένη, κλασσική ελληνική σαλάτα, οι ψητές πιπεριές και οι ελιές από την Χαλκιδική μας καλωσορίζουν με ταπεινότητα. Με περίσσιο θράσος, μα και αυθεντικότητα, το σουβλάκι κοτόπουλου με μαύρη τρούφα και μαγιονέζα από πορτσίνι, το καρπάτσιο από χταπόδι και τα καπνιστά κολοκυθάκια με σόγια και κρέμα κόκκινης πιπεριάς μας υπενθυμίζουν πως το Suzi Tros συνδυάζει την παράδοση και την πρωτοπορία.

Suzi Tros: Η συναρπαστική ιστορία του πιο ιδιαίτερου ελληνικού εστιατορίου στο Λονδίνο

Αγαπημένο πιάτο των “δύσκολων” Λονδρέζων ωστόσο, είναι το αρνί κότσι με ρεβυθάδα, μας εξηγεί η Χριστίνα – και σίγουρα τους καταλαβαίνουμε. Το μαγαζί ακολουθεί την πορεία του sustainability, χρησιμοποιώντας υλικά της εποχής τους, αφού όπως λέει η Χριστίνα, ενθυμούμενη τους παλιούς, “κάθε πράγμα στον καιρό του”.

18 Hillgate St., London, United Kingdom
www.suzitros.com @suzitros/Instagram

ΠΗΓΗ:newmoney.gr