Skip to main content

Η κατανάλωση ψαριών στη χώρα μας είναι μικρότερη από αυτή που θα περίμενε κανείς για μία χώρα περιτριγυρισμένη από θάλασσα. Πιο συγκεκριμένα, καταναλώνουμε μόλις 1 μερίδα ψαριών την εβδομάδα, σε σχέση με τον μέσο όρο των 2 ψαριών την εβδομάδα που συστήνεται.

Τα ψάρια είναι πλούσιες πηγές:
• Ιωδίου, απαραίτητου για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
• Σιδήρου, απαραίτητου στοιχείου για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης από τον οργανισμό.
• Μαγνησίου, σημαντικού συστατικού για σχεδόν κάθε λειτουργία και ιστό του σώματος.
• Ψευδαργύρου, που είναι συστατικό πολλών ενζύμων.
• Μαγγανίου, που συμμετέχει σε πολλές μεταβολικές αντιδράσεις.
• Καλίου, που είναι απαραίτητο για τους μυς και τα νεύρα, καθώς και για τη ρύθμιση της πίεσης του αίματος.
• Σεληνίου, που είναι μία σημαντική αντιοξειδωτική ουσία.

Χρήσιμες συμβουλές:
• Προτιμάτε ψάρια και θαλασσινά εποχής.
• Προτιμάτε τα φρέσκα ψάρια.
• Αποφύγετε τα παστά ψάρια λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νάτριο.
• Αποφύγετε τα καπνιστά ψάρια καθώς λόγω της διαδικασίας καπνίσματος επιβαρύνονται με ουσίες που είναι βλαβερές για την υγεία.

Τρόποι μαγειρέματος για τα φρέσκα ψάρια:
Για να υπολογίσετε το χρόνο ψησίματος ενός φρέσκου ψαριού, μετρήστε το ψάρι στο πιο παχύ του μέρος. Οι προτεινόμενοι χρόνοι μαγειρέματος περιλαμβάνουν:
• Πάχος 1 εκ. – ψήσιμο για 3 λεπτά, σωτάρισμα για 4 λεπτά, γκριλ για 5 λεπτά, ποσέ για 8 λεπτά, βράσιμο στον ατμό για 3 λεπτά.
• Πάχος 2 εκ. – ψήσιμο για 11 λεπτά, σωταρισμα για 7 λεπτά, γκριλ για 6 λεπτά, ποσέ για 10 λεπτά, βρασιμο στον ατμό για 7 λεπτά.
• Πάχος 3 εκ. – ψήσιμο για 15 λεπτά, σωταρισμα για 10 λεπτά, γκριλ για 9 λεπτά, ποσέ για 12 λεπτά, βρασιμο στον ατμό για 11 λεπτά.
• Πάχος 4 εκ. – ψησιμο για 20 λεπτά, σωταρισμα για 13 λεπτά, γκριλ για 11 λεπτά, ποσέ για 13 λεπτά, βρασιμο στον ατμό για 14 λεπτά.

Νάντια Σκληβάγκου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Διεύθυνση:25ης Μαρτίου 44, Νέο Ψυχικό 154 51

Τηλέφωνο:+30 21 1115 2082

E-mail:info@feelnutrition.gr