Το τυρί παρμεζάνα, με την ξεχωριστή γεύση του και την ικανότητά του να αναδεικνύει αμέτρητα πιάτα, έχει κερδίσει τη θέση του ως ένα αγαπημένο γαστρονομικό βασικό προϊόν. Συχνά χαρακτηρίζεται ως ο βασιλιάς των τυριών, η ικανότητα της παρμεζάνας να ενισχύει τις γεύσεις χωρίς να υπερτονίζει ένα γεύμα, την έχει καταστήσει επιλογή για πολλούς λάτρεις του φαγητού.
Ωστόσο, οι πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με την παραγωγή της έχουν προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους καταναλωτές.
Όταν αγοράζουν παρμεζάνα, οι αγοραστές είναι σίγουροι για την αυθεντικότητά της λόγω γεωγραφικών περιορισμών. Ακριβώς όπως η σαμπάνια πρέπει να προέρχεται από την περιοχή της Σαμπάνιας της Γαλλίας για να θεωρείται γνήσια, έτσι και η παρμεζάνα παράγεται αποκλειστικά σε συγκεκριμένες περιοχές της Ιταλίας, όπως η Πάρμα, η Ρέτζιο Εμίλια και η Μόντενα.
Ωστόσο, είναι η παρασκηνιακή διαδικασία δημιουργίας του τυριού παρμεζάνας που έχει προκαλέσει αναστάτωση σε ορισμένα άτομα. Το τυρί παρασκευάζεται από μη παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, στο οποίο προστίθεται ο ορός γάλακτος, το υγρό που απομένει μετά την πήξη και το στράγγισμα του γάλακτος. Ακολουθεί το ανησυχητικό μέρος, η εισαγωγή πυτιά μοσχαριού.
Η πυτιά των μοσχαριών αποτελείται από ένζυμα που βρίσκονται στο στομάχι των νεαρών αγελάδων. Ως παραδοσιακό συστατικό στην παραγωγή παρμεζάνας, προσθέτει πολυπλοκότητα στη διαδικασία ωρίμανσης του τυριού. Ωστόσο, η γνώση ότι η πυτιά του μοσχαριού προέρχεται από τα στομάχια των νεαρών αγελάδων έχει αποθαρρύνει ορισμένους πελάτες, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με την προέλευση διαφόρων μαγειρικών εφευρέσεων.
Αν και οι αγρότες δεν σκοτώνουν μοσχάρια αποκλειστικά για την πυτιά τους, συχνά είναι ένα υποπροϊόν που χρησιμοποιείται στην παραγωγή τυριού.
Καθώς οι πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά του τυριού παρμεζάνα έχουν βγει στην επιφάνεια, έχουν προκαλέσει διχασμό μεταξύ των καταναλωτών.
Ενώ πολλοί συνεχίζουν να απολαμβάνουν την απολαυστική γεύση του τυριού, άλλοι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη χρήση πυτιά μοσχαριού, αμφισβητώντας κατά πόσο είναι ηθικό να προέρχονται τα ένζυμα τυροκόμησης από μικρά ζώα.
ΠΗΓΗ:protothema.gr