Skip to main content

dvsvd.jpeg

 

 

Στην Ελλάδα υπολογίζεται οτι 160.000 άτομα πάσχουν από τη νόσο Alzheimer. Η νόσος Alzheimer είναι μία νόσος που εξελίσσεται προοδευτικά, καταστρέφοντας τη μνήμη και άλλες σημαντικές νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Είναι η πιό κοινή αιτία της άνοιας – μιάς ομάδας διαταραχών του εγκεφάλου που οδηγούν σε απώλεια της πνευματικής λειτουργίας και κοινωνικών δεξιοτήτων.

Στη νόσο Alzheimer τα εγκεφαλικά κύτταρα εκφυλίζονται και πεθαίνουν, προκαλώντας μία σταθερή μείωση στη μνήμη και την διανοητική ικανότητα.

Στους ασθενείς με άνοια, η απώλεια βάρους και ο κίνδυνος υποθρεψίας είναι σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της τρίτης ηλικίας. Μελέτη που έγινε σε 623 νοσηλευμένους ασθενείς με νοητικές διαταραχές έδειξε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο υποθρεψίας σε σχέση με τους υπόλοιπους ασθενείς (Orsitto et al., 2009). Πράγματι, μεταξύ των πολλών συμπτωμάτων αυτής της πάθησης, βρίσκουμε συχνά μία άρνηση γιά φαγητό και συνεπώς μία συχνή απώλεια βάρους.

Ως αποτέλεσμα της άρνησης λήψης τροφής που συνοδεύει τη νόσο Alzheimer, η απώλεια βάρους επηρεάζει το 30 έως 40% των ατόμων με τη νόσο αυτή.

Καθώς η άνοια εξελίσσεται, η απώλεια βάρους επιδεινώνεται (Albanese et al., 2013; White, Pieper, & Schmader, 1998). Ως  αποτέλεσμα παρατηρείται απώλεια μυϊκής μάζας, αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης και αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης.

Η διατροφή και η νόσος Alzheimer συνδέονται στενά!

 

         «Οι μισοί ασθενείς με Alzheimer παρουσιάζουν απώλεια βάρους»

            Guérin et al., 2005; White, Pieper, Schmader, & Fillenbaum, 1996

 

Αντιμετώπιση υποθρεψίας με σκευάσματα

Η άρνηση λήψης τροφής και ή δυσκολία στην κατάποση ορισμένων τροφών (δυσφαγία) οδηγούν σε ελλείψεις πρωτεϊνών και θερμίδων στον ασθενή με νόσο Alzheimer.

Ωστόσο υπάρχουν λύσεις για τους ασθενείς με τα παραπάνω συμπτώματα για σίτιση από το στόμα:

* Η τροποποίηση της υφής των υγρών για ασθενείς με δυσφαγία στα υγρά, προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια εισρόφησης, τα οποία αποτελούν και την κύρια αιτία θανάτου στους υπερήλικες ασθενείς.

* Τα σκευάσματα ειδικής διατροφής σε υγρή μορφή με τροποποιημένη υφή ανάλογα με το στάδιο της δυσφαγίας επιτυγχάνουν την απαραίτητη πρόσληψη θερμίδων και πρωτεϊνών, αλλά και την ασφαλή χορήγησή τους.

* Τα σκευάσματα ειδικής διατροφής σε μορφή κρέμας για ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο δυσφαγίας.

  • Τα σκευάσματα χαμηλού όγκου και υψηλής θερμιδικής και πρωτεϊνικής αξίας είναι τα πιό ενδεδειγμένα γιά ασθενείς με προχωρημένη νόσο Alzheimer.

 

Διαιτολογικές συμβουλές προς τους ασθενείς

Στους ασθενείς με Alzheimer το διαιτολόγιο πρέπει να βασίζεται στην επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών και ενέργειας.

Είναι σημαντικό να εμπλουτίζεται το διαιτολόγιο με βασικά προϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως : τριμμένο τυρί, αυγά, κρέμα γάλακτος, γάλα σε σκόνη, κλπ.

 

Οι κλινικοί διαιτολόγοι προτείνουν :

Μειώστε τα εξευγενισμένα σάκχαρα. Τα συναντάμε σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως μπισκότα, καραμέλες, κέικ.

Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και χρησιμοποιήστε λιγότερο αλάτι. Αντικαταστήστε το αλάτι με μπαχαρικά ή βότανα για να μαρινάρετε το φαγητό σας.

Μείνετε ενυδατωμένοι. Αυξήστε την πρόσληψη υγρών πίνοντας σταδιακά μέσα στη μέρα μικρά ποτήρια με νερό ή καταναλώνοντας τρόφιμα που είναι πλούσια σε νερό όπως φρούτα, σούπες, smoothies και milkshakes.

 

Χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές προς τους φροντιστές των ασθενών με νόσο Alzheimer

Βοηθήστε το άτομο να μην αποσπάται.

Σερβίρετε το γεύμα σε ένα ήσυχο περιβάλλον, σε συγκεκριμένη θέση στο τραπέζι.

Σερβίρετε πάντα στις ίδιες σταθερές ώρες τα γεύματα.

Δώστε χρώμα στο φαγητό: Χρησιμοποιείτε λευκά πιάτα και ένα σουπλά σε έντονο χρώμα ώστε να ξεχωρίζει.

Τρώμε μαζί και δημιουργούμε μία ευχάριστη και ασφαλή ατμόσφαιρα γύρω από το τραπέζι. Ενθαρρύνουμε την ανεξαρτησία του ατόμου, αλλά είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όποτε χρειαστεί.

Προσφέρετε μικρές μερίδες (χαμηλού όγκου): μπουκίτσες, μπαστουνάκια,…

Λάβετε υπ’ όψη σας τις προσωπικές προτιμήσεις του ατόμου.

Δώστε στον ασθενή αρκετό χρόνο για να φάει.

 

*Το άρθρο δημοσιεύεται σε συνεργασία με τη sante-plus.gr

 

 

Βιβλιογραφία:

Orsitto G et al, Nutritional status in hospitalized elderly patients with mild cognitive impairment, December 2008, Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland) 28(1):100-2

Albanese E et al., Dementia severity and weight loss: A comparison across eight cohorts. The 10/66 study; Alzheimer’s & Dementia; Volume 9, Issue 6, November 2013, Pages 649-656.

Guérin O. et al., The Journal of Nutrition, Health & Aging

Nutritional status assessment during Alzheimer’s disease: Results after one year (the real French study group), Volume 9, Number 2,

White, Pieper, Schmader, & Fillenbaum, 1996, Weight change in Alzheimer’s disease, J Am Geriatr Soc 1996 Mar;44(3):265-72.