Skip to main content

Ένα ελπιδοφόρο βήμα προς τα εμπρός για την επίτευξη ενός ισορροπημένου οικοσυστήματος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (STR) συνιστά ο νέος κανονισμός σχετικά με την ανταλλαγή και τη συλλογή δεδομένων για τις υπηρεσίες STR, που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κανονισμό τον οποίο καλωσόρισε η Airbnb, τονίζοντας πως σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου “κεφαλαίου” για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη. 

Με 493 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 33 αποχές, ο κανονισμός αποσκοπεί στην προώθηση μιας διαφανούς και υπεύθυνης οικονομίας ψηφιακών πλατφορμών στην ΕΕ, προστατεύοντας παράλληλα τους καταναλωτές από παραπλανητικές προσφορές βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Απλή διαδικασία καταχώρισης

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες που διευκολύνουν τις υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις σχετικά με τις διαδικασίες καταχώρισης και την ανταλλαγή δεδομένων για τα ακίνητα που καταχωρούν και βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχει διαδικασία καταχώρισης. Μια απλή διαδικτυακή διαδικασία καταχώρισης θα επιτρέψει στις αρμόδιες αρχές να ταυτοποιούν τον ιδιοκτήτη και τη μονάδα και να επαληθεύουν τα στοιχεία τους.

Ασφαλέστερες υπηρεσίες ενοικίασης για τους ταξιδιώτες

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες που παρέχουν οι οικοδεσπότες είναι αξιόπιστες και πλήρεις και ότι ο αριθμός καταχώρισης είναι ευδιάκριτος στην αντίστοιχη καταχώριση. Θα πρέπει επίσης να καταβάλλουν εύλογες προσπάθειες για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων των στοιχείων. Οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν να αναστείλουν τους αριθμούς καταχώρισης, να ζητούν από τις πλατφόρμες να αφαιρέσουν τις παράνομες καταχωρίσεις ή να επιβάλουν κυρώσεις σε πλατφόρμες ή οικοδεσπότες που δεν συμμορφώνονται.

Ανταλλαγή δεδομένων

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα δημιουργήσουν ένα ενιαίο ψηφιακό σημείο εισόδου για τη λήψη δεδομένων από τις πλατφόρμες σχετικά με τη δραστηριότητα του οικοδεσπότη σε μηνιαία βάση (π.χ. αριθμός διανυκτερεύσεων για τις οποίες εκμισθώθηκε η μονάδα, αριθμός επισκεπτών, διεύθυνση, αριθμός μητρώου, διεύθυνση URL της καταχώρισης). Η συλλογή αυτών των δεδομένων θα επιτρέψει στις αρχές να παρακολουθούν τη συμμόρφωση με τις διαδικασίες καταχώρισης των οικοδεσποτών και στις εθνικές αρχές να εφαρμόσουν κατάλληλες πολιτικές στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων.

Η εισηγήτρια Kim Van Sparrentak (Πράσινοι/Ολλανδία) δήλωσε: “Οι πόλεις βιώνουν μια έξαρση των παράνομων βραχυχρόνιων μισθώσεων, που καθιστά τη ζωή στις πόλεις σε όλη την Ευρώπη πιο δύσκολη και τις ίδιες τις πόλεις λιγότερο προσιτές. Αυτός ο νόμος απαιτεί από τις πλατφόρμες να μοιράζονται τα δεδομένα τους με τις τοπικές αρχές, επιτρέποντάς τους να εφαρμόζουν καλύτερα τους κανόνες για τις ενοικιάσεις διακοπών, ώστε η στέγαση να παραμένει προσβάσιμη για τους κατοίκους”.

Μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει το κείμενο, αυτό θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ο κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή σε 24 μήνες.

“Ναι” από την Airbnb

Η Airbnb εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον νέο κανονισμό της ΕΕ για τη βραχυχρόνια μίσθωση που θα καταστήσει τους κανόνες πιο σαφείς, απλούς και κατανοητούς, ενώ παράλληλα θα παρέχει στις αρχές πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για την επιβολή δίκαιων και αξιόπιστων κανόνων.

“Οι κανόνες της ΕΕ σηματοδοτούν την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά οι κανόνες του χώρου είναι ξεκάθαροι, προς όφελος των οικοδεσποτών, των αρχών και της τουριστικής προσφοράς της Ευρώπης στους επισκέπτες. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τα κράτη μέλη και τις τοπικές αρχές τους για την εφαρμογή των κανόνων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα είναι μια επιτυχία για όλους”, επισήμανε η Georgina Browes, επικεφαλής Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Airbnb.

Σύμφωνα με τη δημοφιλή πλατφόρμα, οι αρχές και οι πλατφόρμες θα έχουν στη διάθεσή τους 24 μήνες για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες της ΕΕ για τη βραχυχρόνια μίσθωση, μόλις αυτοί τεθούν σε ισχύ.

Η ίδια, τονίζει, συνεργάζεται ήδη με την ΕΕ και τα κράτη μέλη σχετικά με τα τεχνικά εργαλεία για τα νέα πλαίσια ανταλλαγής δεδομένων και για να διασφαλίσει ότι τα συστήματα αυτά θα είναι όσο το δυνατόν πιο εναρμονισμένα και αποτελεσματικά για όλους.

Οι βραχυχρόνιας μίσθωσης αποτελούν σχεδόν το ένα τέταρτο της συνολικής προσφοράς τουριστικών καταλυμάτων στην ΕΕ και η Ένωση φιλοξενεί περισσότερους οικοδεσπότες στην Airbnb από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Πέρυσι, σύμφωνα με την Airbnb, αυτοί οι οικοδεσπότες υποδέχθηκαν περισσότερους επισκέπτες στην Ευρώπη από οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Στην πραγματικότητα, υπήρχαν σχεδόν δέκα φορές περισσότεροι Ευρωπαίοι επισκέπτες, σε σχέση με την αμέσως κοντινότερη περιοχή, που ήταν η Βόρεια Αμερική.

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι οικοδεσπότες μοιράζονται μία καταχώριση, ενώ ο μέσος οικοδεσπότης στην ΕΕ κέρδισε σχεδόν 4.000 ευρώ το 2023.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η Airbnb:

– Σχεδόν οι μισοί οικοδεσπότες sthn ΕΕ (41%) δήλωσαν ότι προσφέρουν το σπίτι τους για βραχυχρόνια μίσθωση για να τα βγάλουν πέρα. Σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) δήλωσαν ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το εισόδημα από την Airbnb για να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος ζωής.
– Το ένα τρίτο (33%) ανέφεραν ότι το τρέχον οικονομικό κλίμα τους παρακινεί να πραγματοποιούν περισσότερες μισθώσεις.
– Περισσότεροι από τους μισούς οικοδεσπότες (54%) δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το εισόδημα για να χρηματοδοτήσουν βελτιώσεις στο σπίτι τους.
– Πάνω από τους μισούς οικοδεσπότες (57%) δήλωσαν ότι παραχωρούσαν το σπίτι τους προς βραχυχρόνια μίσθωση ενώ ταξίδευαν για δουλειά ή για διακοπές.
– Περίπου το ένα πέμπτο (18%) δήλωσαν ότι εργάζονται στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, στην εκπαίδευση και στις δημόσιες υπηρεσίες και το 56% είπαν ότι είναι γυναίκες.

ΠΗΓΗ:money-tourism.gr