Skip to main content

bwbt.jpeg

Στα πρόθυρα εξαφάνισης ενδέχεται να βρίσκονται τα ταξίδια όπως τα ξέρουμε σήμερα, καθώς η κλιματική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα, σύμφωνα με έκθεση του Intrepid Travel για το αειφόρο μέλλον για τα ταξίδια, με βάση τα ευρήματα της οποίας η Ελλάδα και η Μαγιόρκα κινδυνεύουν να αφανιστούν από τον παγκόσμιο ταξιδιωτικό “στίβο”, δίνοντας τη θέση τους σε χώρες, όπως το Βέλγιο.

Η έκθεση “A Sustainable Future for Travel”, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με τον οργανισμό The Future Laboratory, περιέγραψε την εικόνα ενός “δυστοπικού μέλλοντος”, όπου υπάρχουν μόνο εικονικές διακοπές και η ατομική μετακίνηση περιορίζεται από διαβατήρια άνθρακα.

Προβλέποντας πώς θα μπορούσε να μοιάζει ο κόσμος των ταξιδιών μέχρι το 2040, αν δεν αναληφθεί τώρα δράση για το κλίμα, αναφέρει πως προορισμοί όπως το Βέλγιο, η Σλοβενία και η Πολωνία θα γίνουν δημοφιλείς προορισμοί διακοπών, καθώς η Μαγιόρκα και η Ελλάδα γίνονται “πολύ ζεστοί για να τους αντέξει κανείς”.

“Η άνοδος της θερμοκρασίας της γης θα σημαίνει επίσης ότι προορισμοί όπως η Λαπωνία θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν τη χιονισμένη γοητεία τους, σηματοδοτώντας το τέλος των ταξιδιών του Άγιου Βασίλη”, προειδοποιεί η έρευνα.

Ο Darrell Wade, συνιδρυτής και πρόεδρος του Intrepid Travel, δήλωσε: “Ένα από τα προβλήματα με τον τουρισμό αυτή τη στιγμή είναι ότι είναι το αντίθετο της αναγέννησης. Είναι εξορυκτικός – και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα”.

Νέες ταξιδιωτικές τάσεις

Η έκθεση επικεντρώνεται σε λύσεις για την τρέχουσα κρίση, όπως τα “ταξίδια με θετικό πρόσημο για τους ανθρώπους” και οι “εφήμερες αποδράσεις”.

Με τα “θετικά για τον άνθρωπο ταξίδια”, οι τουριστικοί πράκτορες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο, ενώ “θα δημιουργούν βαθύτερες ανθρώπινες σχέσεις”.

“Η συμμετοχικότητα θα είναι επίσης το κλειδί, με ταξιδιωτικές εταιρίες όπως η Intrepid να εστιάζουν στην κοινωνική αλλαγή μέσω της σύνδεσης, επενδύοντας στην πρόσληψη περισσότερων γυναικών ηγετών σε περιοχές όπως το Μαρόκο και η Ινδία, διπλασιάζοντας τον αριθμό των γυναικών ηγετών τα τελευταία χρόνια και εισάγοντας 100 νέα ταξίδια με επίκεντρο τους ιθαγενείς το 2023”, δήλωσε ο πράκτορας.

Οι “εφήμερες αποδράσεις” θα μπορούσαν να αφορούν pop-up ξενοδοχεία που συνδυάζουν τη βιωσιμότητα και την τοπική τέχνη.

Άλλες τάσεις είναι η “ενισχυμένη οικολογική κινητικότητα”, με εργαλεία σχεδιασμού που προτείνουν τις πιο βιώσιμες επιλογές.

“Τα σιδηροδρομικά ταξίδια θα είναι αναπόσπαστο μέρος αυτής της ανανεωτικής προσέγγισης, με τα υπνοδωμάτια τύπου διαστημόπλοιου, που παρέχουν άνεση στα υπερταχύτατα σιδηροδρομικά ταξίδια και συμβάλλουν επίσης στην εξάλειψη της ανάγκης για αεροπορικά ταξίδια”, ανέφερε η Intrepid.

Σύμφωνα με την έκθεση, η παρακολούθηση του άνθρακα θα γίνει πιο εξατομικευμένη χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη και η επισήμανση του άνθρακα θα γίνει ο κανόνας.

Η Intrepid εισήγαγε πρόσφατα την επισήμανση άνθρακα σε 500 δρομολόγια, δίνοντας στους καταναλωτές μια ένδειξη τύπου “διατροφικής ετικέτας” για τις ακριβείς ποσότητες εκπομπών που θα συνεπάγεται το ταξίδι τους.

“Ο άμεσος, καταστροφικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής θεωρούνταν για πολύ καιρό κάτι μακρινό στο μέλλον. Αλλά αυτό δεν είναι πλέον ένα επικείμενο γεγονός -συμβαίνει τώρα. Ο τουρισμός πρέπει να εξελιχθεί και να γίνει αναγεννητικός, καθώς το σημερινό μοντέλο δεν είναι βιώσιμο. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το μέλλον πρέπει να είναι διαφορετικό από τις συνήθεις επιχειρηματικές δραστηριότητες και ότι η κλιματική κρίση δεν αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ο χρόνος τρέχει για τον πλανήτη μας και το μέλλον της ταξιδιωτικής και τουριστικής βιομηχανίας είναι περιορισμένος και απαιτείται άμεση συλλογική δράση και καινοτομία για να αποανθρακοποιήσουμε μαζί τα ταξίδια και να επιτύχουμε πραγματικά τις τεράστιες δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης στον κλάδο μας”, είπε ο επικεφαλής του Intrepid Travel.

Από την πλευρά του ο Martin Raymond, συνιδρυτής του The Future Laboratory, αρκετά αισιόδοξος, είπε ότι “μια νέα εποχή ανατέλλει για την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία, με τις πρόσκαιρες και μετασχηματιστικές ταξιδιωτικές εμπειρίες να φέρουν επανάσταση στην έννοια του να μην αφήνεις ίχνη”.

ΠΗΓΗ:money-tourism.gr

SKYROS RUN 2024

Lounge HubLounge HubMay 13, 2024