Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι βασική οικιακή συσκευή σε πολλές κουζίνες εδώ και δεκαετίες. Μπορεί να θεωρείται σωτήριο, ωστόσο πόσο ασφαλές για την υγεία μας είναι το φαγητό στα μικροκύματα;
Όταν χρησιμοποιείται σωστά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όσον αφορά την ακτινοβολία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αλλά άλλες ανησυχίες είναι λιγότερο ξεκάθαρες, όπως το κατά πόσον το μαγείρεμα σε μικροκύματα προκαλεί απώλεια θρεπτικών συστατικών ή το ζέσταμα τροφίμων σε πλαστικό δοχείο μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές.
Όσον αφορά την ακτινοβολία των μικροκυμάτων, είναι εντελώς ακίνδυνη. Τα μικροκύματα χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία χαμηλής συχνότητας – το ίδιο είδος που χρησιμοποιείται στις λάμπες και τα ραδιόφωνα. Επιπλέον, αυτή περιορίζεται μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων. Ακόμη όμως κι αν δεν συνέβαινε αυτό, τα κύματα είναι ακίνδυνα. (Φυσικά, η θερμότητα σε ένα φούρνο μικροκυμάτων δεν είναι ακίνδυνη – οπότε δεν πρέπει ποτέ να βάλετε, ας πούμε, ένα ζωντανό πλάσμα μέσα σε ένα φούρνο μικροκυμάτων).
Σε αντίθεση με τις ακτίνες Χ, τα μικροκύματα δεν χρησιμοποιούν ιοντίζουσα ακτινοβολία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μεταφέρουν αρκετή ενέργεια για να αποσπάσουν ηλεκτρόνια από τα άτομα. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η ακτινοβολία μπορεί να σκοτώσει∙ μεταλλάσσει τα κύτταρα και προκαλεί καρκίνο. Αλλά με τα μικροκύματα δεν ισχύει κάτι τέτοιο.