Skip to main content

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και αν είστε ακόμα σε δίλλημα σχετικά με το αν θα αγοράσετε ή θα φτιάξετε φέτος τα δικά σας μελομακάρονα ας ξεκαθαρίσουμε το εξής. Ο,τι κι αν επιλέξετε ,δεν θα πρέπει να φορτωθείτε τύψεις χρονιάρες μέρες, είτε για το χρόνο που διαθέσατε και το χαμό στην κουζίνα, είτε για την επιλογή να τα αγοράσετε έτοιμα.

Το νόημα των γιορτών και το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα επιβάλλει ειρήνη με τον εαυτό μας, καθώς αυτές οι μέρες πάντα μας γεμίζουν άγχος να προλάβουμε τα πάντα και κυρίως να έχουμε τους αγαπημένους μας χαρούμενους. Πολλές φορές, ο φόβος της αποτυχίας είναι αυτός που μας αποτρέπει από το να δοκιμάσουμε μόνοι μας μια τόσο παραδοσιακή συνταγή, καθώς όπως και να το κάνεις, ο πηχής είναι ψηλά!

Η σύγκριση με τα “ασυναγώνιστα” νόστιμα μελομακάρονα της μαμάς, της θείας και της πεθεράς μη σας αποτρέπει. Βγάλτε τις κατσαρόλες, αγοράστε τα υλικά και πάμε να φτιάξουμε τα πιο εύκολα, γρήγορα και κυρίως νόστιμα μελομακάρονα των Χριστουγέννων!

φυφυφιφ.jpeg

Τι θα χρειαστούμε:

Για το σιρόπι:

750 γρ. νερό

1.000 γρ. ζάχαρη

2 στικ κανέλα

2 κ.σ. μέλι

Για τα μελομακάρονα:

750 γρ. αλεύρι “Κούλα”

187 γρ. ηλιέλαιο

187 γρ. ελαιόλαδο

225 γρ. 100% χυμός πορτοκάλι

75 γρ. ζάχαρη

10 γρ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. κανέλα

1/2 κ.γ. γαρίφαλο

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

μέλι για το μέλωμα

τριμμένα καρύδια

Μέθοδος Εκτέλεσης

1.Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τα στικ κανέλα σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

2.Μόλις βράσει το σιρόπι, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.

3.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη κανέλα, το γαρίφαλο και το μπέικιν πάουντερ.

4.Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε.

5.Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

6.Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα στερεών και ανακατεύουμε ίσα ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά (ΟΧΙ ΠΟΛΥ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΟΥΣ).

7.Φτιάχνουμε μελομακάρονα των 25-30 γρ., τα βάζουμε σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 για περίπου 20′.

8.Βουτάμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι, τα μελώνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.

Καλή επιτυχία!