Photo: pinterest
Αν με την πρώτη φθινοπωρινή δροσιά αρχίσατε να παρατηρείτε αύξηση στους πονοκεφάλους σας, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν το φθινόπωρο περισσότερες κεφαλαλγίες απ’ όσες τις άλλες εποχές του χρόνου και αυτό μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες.
Μελέτες έχουν δείξει ότι από τον Σεπτέμβριο έως το Νοέμβριο αυξάνονται όλοι οι τύποι των πονοκεφάλων. Μία από αυτές διεξήχθη στην Ιαπωνία και εξέτασε τον πιθανό αντίκτυπο της μείωσης της βαρομετρικής πίεσης πριν από μία καταιγίδα.
Όπως έδειξε, το 75% των πασχόντων από ημικρανία είχαν μία κρίση που σχετιζόταν με τη μείωση αυτή. Το ίδιο και το 20% των ασθενών με πονοκέφαλο τάσεως.
Το φθινόπωρο είναι επίσης η εποχή του χρόνου που παρατηρούνται έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Επιπλέον μειώνεται η υγρασία και αλλάζει η βαρομετρική πίεση, καθώς εντείνονται οι άνεμοι.
Επειδή, εξ άλλου, οι μέρες μικραίνουν, μπορεί να αλλάξει και το ωράριο του ύπνου σας. Όλ’ αυτά ευνοούν την εμφάνιση ημικρανιών, αναφέρει το αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας (AMF).
Όπως εξηγεί ο νευρολόγος Μιχάλης Βικελής, ειδικός σε θέματα κεφαλαλγίας και επιστημονικός σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, οι πάσχοντες από αθροιστικές κεφαλαλγίες επίσης είναι πιθανότερο να τις εμφανίσουν το φθινόπωρο.
Μελέτη σε 758 ασθενείς έδειξε ότι η έναρξή τους είναι πιο συχνή το φθινόπωρο απ’ ό,τι τις άλλες εποχές του χρόνου. Η αιτία ως φαίνεται είναι οι αλλαγές της θερμοκρασίας μετά από παρατεταμένη περίοδο σχετικής ζέστης (ημέρες με θερμοκρασία από 26 βαθμούς και πάνω).
Οι αλλεργίες και ο ήλιος
Οι αλλεργίες του φθινοπώρου επίσης μπορεί να παίξουν ρόλο. Πολλοί αλλεργικοί ασθενείς υποφέρουν από πονοκεφάλους, ακόμα και από ημικρανίες. Στην πραγματικότητα, μία μελέτη έδειξε ότι το 50% των πασχόντων από αλλεργίες υποφέρουν και από ημικρανίες.
Επομένως, εάν έχετε αλλεργίες και σοβαρούς πονοκεφάλους, πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό, συνιστά ο κ. Βικελής. Και αυτό διότι οι κεφαλαλγίες μπορεί συχνά να διαγνωστούν λανθασμένα ως πονοκέφαλοι από ιγμορίτιδα, αντί για ημικρανίες.
Βεβαιωθείτε επίσης ότι έχετε έτοιμα τα φάρμακα για την αλλεργία σας, ώστε να αποτρέψετε τις εξάρσεις των χειρότερων αλλεργικών συμπτωμάτων σας.
Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να παίζει ρόλο είναι η μείωση της έκθεσής μας στον ήλιο. Η μείωση αυτή έχει ως συνέπεια να παράγει ο οργανισμός μας λιγότερη βιταμίνη D.
Αρκετές μελέτες έχουν καταδείξει συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D και της αύξησης στη συχνότητα των πονοκεφάλων. Ωστόσο, παραμένουν ασαφείς οι ακριβείς βιολογικοί μηχανισμοί που ευθύνονται γι’ αυτήν.
Ο κ. Βικελής συνιστά να συμβουλευθείτε έναν γιατρό, εάν θέλετε να πάρετε συμπληρώματα της βιταμίνης Στις κεφαλαλγίες σας, όμως, θα σας βοηθήσει το να βγαίνετε έξω και να απολαμβάνετε τον ήλιο σε κάθε ευκαιρία.
Ο ρόλος του άγχους
Οι κεφαλαλγίες μπορεί επίσης να προκαλούνται από το άγχος, είτε αυτό αφορά μαθητές που επιστρέφουν στο σχολείο είτε τον φόρτο εργασίας μετά την επιστροφή από τις διακοπές. Αν μάλιστα το άγχος συνοδεύεται από λιγοστό ύπνο, οι πονοκέφαλοί σας μπορεί να εντείνονται.
Πάντως πρέπει να γνωρίζετε ότι και οι γιορτές είναι επιβαρυντικός παράγοντας για την παρουσία πονοκεφάλων. Σε συνδυασμό με το κρύο, δε, είναι ακόμα χειρότερες.
Αν έχετε διαγνωστεί με κεφαλαλγία τάσεως, η πρώτη σας επιλογή είναι να κάνετε ορθολογική χρήση ενός αναλγητικού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κατάλληλο σκεύασμα θα πρέπει να δρα τόσο κεντρικά όσο και περιφερικά. Πρέπει επίσης να έχει γρήγορη δράση και να προσφέρει αποτελεσματική αντιμετώπιση του πονοκέφαλου τάσεως. Πρέπει ακόμα να είναι καλά ανεκτό.
Τα αναλγητικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκέφαλου.
Αν όμως έχετε ημικρανία, αθροιστική κεφαλαλγία ή οι πονοκέφαλοί σας επιμένουν ή εμφανίζονται πολύ συχνά, συμβουλευθείτε έναν ειδικό για να σας δώσει την κατάλληλη για εσάς αγωγή.
ΠΗΓΗ:iatropedia.gr