Skip to main content

Τα απογευματινά χειρουργεία από τις αρχές του Μαρτίου είναι πλέον γεγονός με την κυβέρνηση να δηλώνει με κάθε ευκαιρία πως θα λειτουργήσουν βοηθητικά στην αποσυμφόρηση των λιστών αναμονής.

Το αφήγημα αυτό έρχεται να καταρρίψει το Σωματείο Εργαζομένων «Αναγέννηση» του Νοσοκομείου «Αττικόν» που προχωρά σε μια σοβαρή καταγγελία: «Την πραγματοποίηση απογευματινών -επί πληρωμή- χειρουργείων (…) με τους δύο από τους τρείς ασθενείς που χειρουργήθηκαν να ήταν εκτός λίστας χειρουργείου ή είχαν μπει σε αυτή μία βδομάδα πριν».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «τα δύο περιστατικά αφορούσαν χειρουργική αντιμετώπιση ογκολογικής νόσου» για την οποία, υποτίθεται, ότι οι ασθενείς έχουν προτεραιότητα ως επείγοντα και δεν μπαίνουν στις μακρές λίστες αναμονής των χειρουργείων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων για τα απογευματινά χειρουργεία

«Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ καταγγέλλει την πραγματοποίηση απογευματινών- επί πληρωμή- χειρουργείων, μέσα στο χώρο ενός δημόσιου, πανεπιστημιακού νοσοκομείου από δύο πανεπιστημιακούς καθηγητές (διευθυντές της Γ ́ και Δ ́ χειρουργικής).

Εκείνο που είναι ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι, εκτελώντας εντολές της κυβέρνησης και της διοίκησης και βάζοντας το πολιτικό και ατομικό τους συμφέρον, πάνω από τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων, του υγειονομικού προσωπικού, των γιατρών και της ιδρυτικής πράξης του ΕΣΥ και του δημόσιου συστήματος υγείας, οι «συνάδελφοι» αυτοί δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα.

Πιο συγκεκριμένα:

Α) Οι δύο από τους τρείς ασθενείς που χειρούργησαν επι πληρωμή το απόγευμα της 19/3/2024 ήταν εκτός λίστας χειρουργείου ή είχαν μπει σε αυτή μία βδομάδα πριν. Πάνω στη σπουδή τους δηλαδή, ακύρωσαν ακόμα και τα- φαιδρά κατά τα άλλα- επιχειρήματα του Άδωνη Γεωργιάδη περί αποφόρτισης της λίστας και βελτίωσης των πρόσβασης των φτωχών στα πρωινά χειρουργεία. Βάφτισαν τους ασθενείς-πελάτες που καμιά σχέση δεν είχαν με τις γνωστές χειρουργικές λίστες αναμονής.

Β) Το κυριότερο όμως είναι ότι τα δύο περιστατικά αφορούσαν χειρουργική αντιμετώπιση ογκολογικής νόσου. Συμβαίνει επομένως κάτι ακόμα πιο κυνικό. «Πελάτης» πλέον γίνεται με τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία, και ο πιθανά καρκινοπαθής, και όχι μόνο όπως μας λέγανε όποιος περιμένει για μια βουβωνοκήλη ή καταρράκτη (μικρομεσαία επέμβαση). Εμπόρευμα, νόμιμο φακελάκι, «προηγείται όποιος πληρώνει», ακόμα και στα ογκολογικά νοσήματα λοιπόν;

Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές και οι άλλοι πρόθυμοι έχουν τεράστια ευθύνη. Αυτό αλήθεια είναι το ήθος που διδάσκουν στους φοιτητές και τους νέους γιατρούς;

Η διοίκηση έχει τεράστια ευθύνη που με την ανοχή της συμβαίνουν και αυτά. Πριν απ’ όλα όμως έχει τεράστια πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση και όσοι συναινούν με τις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ- ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ

Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και κάθε δημόσιου αγαθού! Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΚΥΑ για τα απογευματινά – επί πληρωμή- χειρουργεία δεν θα περάσει, δεν θα μακροημερεύσει παρά τη σπουδή ελάχιστων ημέτερων. Όταν η αδικία γίνεται νόμος ο ξεσηκωμός γίνεται καθήκον».

Να σημειώσουμε πως από τη μέρα που ανακοινώθηκαν τα απογευματινά χειρουργεία δεν είναι λίγες φορές που υγειονομικοί χαρακτηρίζουν πρόκληση τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι το μέτρο θα μειώσει τη λίστα αναμονής για τους ανασφάλιστους.

Μάλιστα έχουν θέσει πολλάκις ερωτήματα όπως: Γιατί η κυβέρνηση δεν καλύπτει τα έξοδα της απογευματινής λειτουργίας του νοσοκομείου με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό;

Γιατί θα πρέπει ο ασθενής να πληρώνει το νοσοκομείο και το προσωπικό για να χειρουργηθεί το απόγευμα;

Φυσικά, υπάρχει πάντα και το υποθετικό ερώτημα εφόσον όλα λειτουργούν σωστά, τότε γιατί η κυβέρνηση δεν επεκτείνει τις ώρες λειτουργίας των χειρουργείων μέχρι το απόγευμα, χωρίς όμως να επιβαρύνονται οικονομικά οι ασθενείς;

Τα ερωτήματα είναι πολλά και βασανιστικά με το θέμα της εμπορευματοποίησης της Υγείας να έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι προκαλώντας αντιδράσεις.

ΠΗΓΗ:in.gr