Η ακμή, που θεωρείται πρόβλημα του δέρματος των εφήβων, μπορεί να εμφανιστεί ή να επανεμφανιστεί, ανάλογα με την περίπτωση, στην ενήλικη ζωή. Πρόκειται για μια καθυστερημένη έξαρση, η οποία είναι συνήθως πολύ δυσάρεστη – είτε την έχετε ξαναπεράσει είτε όχι – καθώς είναι μη αναμενόμενη.
Μην πανικοβάλλεστε, μη χάνετε άλλο χρόνο αναστατώνοντας το μυαλό σας (και το δέρμα σας!), και αφιερώστε λίγο χρόνο ώστε να καταλάβετε τι συμβαίνει!
Τί είναι η ενήλικη ακμή;
Η ακμή των ενηλίκων στις γυναίκες χαρακτηρίζεται κυρίως από φλεγμονώδη ακμή, δηλαδή από την παρουσία ερυθρών, περισσότερο ή λιγότερο βαθιών, συχνά επώδυνων σπυριών, που συγκεντρώνονται στα μάγουλα, το πηγούνι, τη γνάθο ή τον λαιμό. Είναι κοινώς γνωστές ως αλλοιώσεις σε σχήμα U. Το δέρμα είναι πιο σημαδεμένο, καθώς η ικανότητά του για ανάπλαση μειώνεται με την πάροδο των ετών.
Επιπλέον, αυτός ο τύπος ακμής μπορεί να προκαλέσει αντιαισθητικά σημάδια αν έχετε την τάση να σκαλίζετε το δέρμα σας. Το ξύσιμο του δέρματος συχνά ανακουφίζει από το άγχος. Ωστόσο, όταν αργότερα διαπιστώνετε την κατάστασή του, αισθάνεστε ενοχές.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ακμή των ενηλίκων ακολουθεί την εφηβική και είναι γνωστή ως επίμονη ακμή. Σε άλλες περιπτώσεις, η ακμή μπορεί να εμφανιστεί μόνο στην ενήλικη ζωή. Πρόκειται για την ενήλικη ακμή. Η ηλικία είναι επομένως ένας προφανής διαφοροποιητικός παράγοντας ενώ στους ενήλικες ο τύπος της ακμής είναι κυρίως φλεγμονώδης, με την παρουσία κόκκινων κηλίδων (βλατίδες) και λευκών κηλίδων (φλύκταινες).
Τί την προκαλεί;
Αν και ορισμένες «κακές» καλλυντικές συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν σε ακμή στην ενήλικη ζωή (βαρύ , φαγεσωρογόνου μακιγιάζ, μη σωστή αφαίρεση, κ.λπ.), οφείλεται κυρίως σε μια ορμονική ανισορροπία. Ορισμένοι εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να επιτείνουν αυτό το φαινόμενο. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας για να μάθετε τι προκαλεί την ακμή και να βρείτε την καταλληλότερη θεραπεία.
photo: Pinterest
Πότε σταματά να μας επηρεάζει;
Η ακμή των ενηλίκων (ενήλικη ακμή) σταματά όταν ρυθμιστεί η ορμονική ανισορροπία. Αρχικά, υπάρχουν διάφοροι λόγοι οι οποίοι μπορούν να εξηγήσουν την ανισορροπία αυτή: η περίοδος (έμμηνος κύκλος, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση), κάποια ασθένεια (διαταραχή του θυρεοειδούς κ.λπ.), μια φαρμακευτική αγωγή, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, ο τρόπος ζωής (άγχος, μη ισορροπημένη διατροφή, έλλειψη ύπνου ή/και σωματικής δραστηριότητας) κ.λπ. Για μια εξατομικευμένη θεραπεία της ακμής των ενηλίκων, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό υγείας.
Πώς αντιμετωπίζεται:
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφθείτε έναν ιατρό και να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας, διότι δεν είστε μόνοι σας σε αυτό. Θα είναι σε θέση να σας προτείνει την καταλληλότερη θεραπεία ακμής ενηλίκων για την περίπτωσή σας.
Με βάση τη διάγνωση αυτή μπορεί να διερευνηθεί η ορμονική σας κατάσταση. Συνήθως πραγματοποιούνται πρόσθετες βιολογικές εξετάσεις. Μετά από αυτή την ορμονική αξιολόγηση, μπορεί να σας προτείνει μια θεραπεία και μια ρουτίνα αντιμετώπισης της ακμής των ενηλίκων.
Τί μπορώ να κάνω σε πρώτη φάση;
Το δέρμα με τάση ακμής παρουσιάζει έλλειψη ισορροπίας και, ως εκ τούτου, είναι εξ ορισμού εύθραυστο. Ορισμένες θεραπείες είναι αποτελεσματικές αλλά ξηραίνουν το δέρμα και ενισχύουν την ευθραυστότητα του δερματικού φραγμού. Έτσι, μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σπυράκια, δώστε ιδιαίτερη προσοχή και μην παραλείπετε το τελετουργικό υγιεινής! Για να το πετύχετε αυτό:
- Καθαρίζετε καθημερινά το δέρμα σας με ένα νερό με μικύλλια ή ένα απαλό ζελ καθαρισμού, ειδικά σχεδιασμένο για το δέρμα με τάση ακμής, ώστε να απαλλαγείτε από τα κατάλοιπα που φράζουν τους πόρους και εμποδίζουν το δέρμα να αναπνεύσει, όπως η περίσσεια σμήγματος, αλλά και το μακιγιάζ, η σκόνη, τα σωματίδια ρύπανσης στον αέρα κ.λπ.
- Ολοκληρώστε με μια θεραπεία που θα κάνει υπέροχη την επιδερμίδα σας, ειδικά σχεδιασμένη για γυναίκες με δέρμα με τάση ακμής. Αυτή η μη φαγεσωρογόνος θεραπεία θα βοηθήσει στη μείωση των υπολειμματικών σημαδιών και θα αποτελέσει τη βάση για το μακιγιάζ.
Μπορώ να κάνω μακιγιάζ όσο είναι σε έξαρση;
Το μακιγιάζ είναι ένας ιδανικός τρόπος για να καλύψετε τα δυσάρεστα σπυράκια. Προσοχή, ωστόσο, τα καλλυντικά σας πρέπει να επιλέγονται με προσοχή και οπωσδήποτε να μην είναι φαγεσωρογόνα.
Στην περίπτωση της ενήλικης ακμής, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε μια μη λιπαρή, ματ ενυδατική κρέμα με χρώμα, αντί για ένα μέικ απ σε συνδυασμό με πούδρα, η οποία θα φράξει ακόμη περισσότερο τους πόρους σας. Μη διστάσετε να αναζητήσετε φαρμακευτικές μάρκες που προσφέρουν προϊόντα με στοχευμένη δράση.
Μην ξεχνάτε να αφαιρείτε το μακιγιάζ σας με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή το βράδυ! Το ίδιο ισχύει και για τα αξεσουάρ που χρησιμοποιείτε: πινέλα, σφουγγαράκια κ.λπ. Να τα καθαρίζετε μια φορά την εβδομάδα με σαπουνόνερο. Τίποτα περισσότερο!
ΠΗΓΗ:aderma.gr φώτο:competefamilydermatology.com