Skip to main content

Βράδυ 22ας Ιανουαρίου του 1937. Τα φώτα στον αριθμό 48 της οδού Πανεπιστημίου ανάβουν και αποκαλύπτεται, ολοκληρωμένο πλέον, το άκρως εντυπωσιακό, με νεοϋορκέζικο αέρα, κτίριο του «Rex». Όλοι μένουν με το στόμα ανοιχτό! Πρόκειται πράγματι για έναν οικοδομικό κολοσσό, ένα αρχιτεκτονικό αλλά και τεχνολογικό θαύμα για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής. Αυτός, εξάλλου, ήταν εξαρχής ο στόχος των ιδιοκτητών του, αδελφών Σικιαρίδη. εγγονών του Σίμου Σικαρίδη, ιδρυτή του θρυλικού εργοστασίου «Ελληνικά Υφάσματα», να φέρουν μια κοσμογονική αλλαγή στην εικόνα αλλά και στην ψυχαγωγία της ελληνικής πρωτεύουσας. Και τα κατάφεραν. Την επομένη των εγκαινίων όλοι μιλούσαν για το εντυπωσιακό κτίριο με την με πρόσοψη ουρανοξύστη και τα Art Deco στοιχεία, που έφερε την αρχιτεκτονική υπογραφή των Βασιλείου Κασσάνδρα και Λεωνίδα Μπόνη και αποτελούσε, επί της ουσίας, την υλοποίηση του ονείρου των ιδιοκτητών του οι οποίοι θέλησαν να φέρουν τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα.
Για την προπολεμική Ελλάδα, βεβαίως, ένα τέτοιο κολοσσιαίο εγχείρημα μόνο εύκολο δεν ήταν. Χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια και 10 εκατομμύρια εργατοώρες για να ολοκληρωθεί. Το αποτέλεσμα όμως άξιζε τον κόπο και με το παραπάνω. Το υπόγειο σχεδιάστηκε αρχικά ως αίθουσα χορού στέγασε όμως τελικά το 700 θέσεων « Σινεάκ ». Στο ισόγειο λειτούργησε ο υπερπολυτελής κινηματογράφος «Rex», ο καλύτερος και πλέον υπερσύγχρονος της Ευρώπης, όπως έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής, καθώς διέθετε 2000 καθίσματα, τεράστιους διαδρόμους, τελευταίας τεχνολογίας συστήματα προβολής, φωτισμού και εξαερισμού και φυσικά εξαιρετική ακουστική. Ακριβώς από πάνω, στήθηκε το ιστορικό θέατρο της Μαρίκας Κοτοπούλη που διέθετε πλατεία 626 θέσεων και περιμετρικό αμφιθεατρικό εξώστη 222 θέσεων με 15 θεωρεία και αμφιθεατρικό υπερώο 276 θέσεων .  Η σκηνή του θεάτρου, διαστάσεων 18.90 x 12.85 μ., ήταν η μεγαλύτερη της Αθήνας για πολλές δεκαετίες. Μαζί με τους χώρους αναμονής και τα μπαρ το «ΡΕΞ» ήταν ένα πραγματικό στολίδι φερμένο, λες , από το μέλλον! Γι’ αυτό και η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στους χώρους του το 1982 αποτέλεσε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Αθήνας. Το θέατρο Κοτοπούλη καταστράφηκε σε αντίθεση με τον κινηματογραφικές αίθουσες «Rex 1» και «Σινεάκ» που διασώθηκαν. Έναν χρόνο αργότερα το κτίριο θα χαρακτηριστεί διατηρητέο, θα αγοραστεί από το δημόσιο, έναντι του ποσού των 650.000.000 δραχμών και θα περιέλθει εν συνεχεία στην κυριότητα του Εθνικού Θεάτρου.
  Το λίφτινγκ στα κτίρια του Εθνικού Θεάτρου Το «Rex», μαζί με δύο ακόμη κτίρια του  Εθνικού Θεάτρου , το κτίριο Ziller  και το Σικιαρίδειο της οδού Φειδίου είναι ανάμεσα στα στα εμβληματικά κτίρια – μνημεία της Αθήνας που έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αναβάθμισης του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, συνολικού προϋπολογισμού 7.500.000 ευρώ ο οποίος θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που έλαβε το πράσινο φως από το αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προβλέπονται εργασίες βελτίωσης των υποδομών στα κτήρια Rex και Σικιαρίδειο με παρεμβάσεις αρχιτεκτονικές και ενεργειακής αναβάθμισης. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ανακαίνιση και αναβάθμιση της «Σκηνής Παπαδάκη» και της «Σκηνής Κοτοπούλη» του Rex και των χώρων υποδοχής και εξυπηρέτησης του κοινού. Και στα τρία κτήρια Ziller, Rex και Σικιαρίδειο, προβλέπονται εργασίες βελτίωσης της προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, αλλά και αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού τους.
ΠΗΓΗ:protothema.gr